ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια Moderna και Pfizer – Τελικά είναι κατάλληλα για εγκύους; Τι λέει το CDC

Κατηγορηματικό για τη χρήση των εμβολίων στις εγκύους είναι το CDC
Εμβόλια Moderna και Pfizer – Τελικά είναι κατάλληλα για εγκύους; Τι λέει το CDC

Ασφαλή και αποτελεσματικά για τις εγκύους χαρακτηρίζονται τα εγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC).

Για πρώτη φορά το CDC τάσσεται, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, κάτι που ήδη έχει κάνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Παρά τις καθησυχαστικές διαπιστώσεις, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόνο το 23% των εγκύων 20 έως 49 ετών, ποσοστό που το CDC θέλει να αυξήσει.

Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας, γι’ αυτό τo CDC συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων, με δεδομένο μάλιστα ότι η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία.

Τα στοιχεία του CDC από σχεδόν 2.500 εμβολιασμένες εγκύους δείχνουν ότι τα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από κορονοϊό και επιπλέον δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το μωρό.

«Το CDC ενθαρρύνει όλες τις εγκύους ή όσες σκέφτονται να μείνουν έγκυες, καθώς και εκείνες που θηλάζουν, να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την Covid-19», ανέφερε η διευθύντρια του CDC, δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν πιο επείγον να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με την άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και βλέπουμε σοβαρές νοσήσεις μεταξύ των ανεμβολίαστων εγκύων».

Την ίδια ώρα, μία έρευνα σε σχεδόν 870.000 γυναίκες (από τις οποίες περίπου το 2% είχαν διαγνωστεί θετικές για Covid-19), που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, αποδεικνύει ότι η μόλυνση με τον κορονοϊό κατά την κύηση αυξάνει κατά περίπου 40% την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενώ επίσης οι έγκυες φαίνεται να έχουν διπλάσιο κίνδυνο για βαριά Covid-19.

Η νόσος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ μίας γυναίκας που γεννάει, διασωλήνωσής της και θανάτου της κατά τον τοκετό, αν και η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο παραμένει χαμηλή.

Το CDC καλεί τις έγκυες να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις αφού δεν έχουν αναφερθεί περισσότερες ή διαφορετικές -γενικά είναι ήπιες και σύντομες- παρενέργειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος την Πέμπτη (12/8) γι’ αυτές τις περιοχές

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Πυρκαγιές στη Σιθωνία και στην Κασσάνδρα (vid)

ΠΑΟΚ – Μποέμιαν: Ματς «τελικός» για τον Δικέφαλο στην Τούμπα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλια Moderna και Pfizer – Τελικά είναι κατάλληλα για εγκύους; Τι λέει το CDC», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.