ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια / Pfizer και Moderna: Χρυσάφι η τρίτη δόση

Πολύς λόγος γίνεται για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με τις εταιρείες να αποκομίζουν εκατομμύρια. 
Εμβόλια / Pfizer και Moderna: Χρυσάφι η τρίτη δόση

Συγκεκριμένα οι φαρμακοβιομηχανίες που εμπορεύονται τα εμβόλια κατά του Covid-19, προβλέπουν ετήσια κέρδη περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τις ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων!

Σύμφωνα με το Reuters οι εταιρείες Pfizer Inc, BioNTech και Moderna Inc αναμένεται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τα αναμνηστικά εμβόλια COVID-19 σε μια αγορά που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις για τα εμβόλια κατά της γρίπης για τα επόμενα χρόνια, λένε αναλυτές και επενδυτές στον τομέα της υγείας.

Να αναφέρουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, θα χρειαστούν μια επιπλέον δόση των εμβολίων τους για να διατηρήσουν την προστασία με την πάροδο του χρόνου και να αποκρούσουν νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα του ξένου πρακτορείου ο αριθμός των κυβερνήσεων που έχουν αποφασίσει να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους με αναμνηστικές δόσεις, αυξάνεται. Ανάμεσα τους η Γερμανία, η Χιλή και του Ισραήλ έχουν αποφασίσει ήδη να εμβολιάσουν με αναμνηστικές δόσεις τους ηλικιωμένους ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενόψει της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Δέλτα. .

Η Pfizer, μαζί με τον Γερμανό εταίρο της BioNTech, και η Moderna έχουν μαζί κλείσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων μόνο για το 2021 και το 2022. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την προμήθεια των δύο αρχικών δόσεων των εμβολίων τους, καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά ενισχυτικά εμβόλια για πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές τα έσοδα θα είναι άνω των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Moderna το 2023, κυρίως από τις πωλήσεις αναμνηστικών εμβολίων. Προβλέπουν ότι την ετήσια αγορά εμβολίων να εγκαθίσταται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή και υψηλότερα, με επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται για αυτές τις πωλήσεις.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομηχανίες μιλάνε για εξασθένιση των επιπέδων αντισωμάτων σε εμβολιασμένους μετά από έξι μήνες, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ποσοστό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων σε χώρες που έχουν πληγεί από την μετάλλαξη Δέλτα, χρίζουν ανάγκης για ενισχυτική δόση.

Ορισμένα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο Moderna, το οποίο παρέχει υψηλότερη δόση στην αρχή, μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό από το πλάνο του Pfizer, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό επηρεάζεται από την ηλικία ή την υποκείμενη υγεία των εμβολιασμένων.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις και πόσο συχνά. Το δυνητικό κέρδος των ενισχυτικών εμβολίων μπορεί να περιορίζεται από τον αριθμό των ανταγωνιστών που εισέρχονται στην αγορά. Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις, ιδιαίτερα για νεότερους, υγιείς ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις αναμνηστικές λήψεις έως ότου περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως λάβουν τις αρχικές δόσεις.

«Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι δυνάμεις της αγοράς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. «Κάποια στιγμή, αυτό θα γίνει μια πιο παραδοσιακή αγορά – θα δούμε ποιοι είναι οι πληθυσμοί που κινδυνεύουν, τι αξία δημιουργούμε και ποιος είναι ο αριθμός των προϊόντων που εξυπηρετούν αυτήν την αξία. Αυτό θα επηρεάσει τελικά την τιμή».

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας για τα κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο, τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια τρίτη δόση θα είναι απαραίτητη 6 έως 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό και τακτικά στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές Αρκαδία: Με συρτάκι αποχαιρέτησαν τους Γάλλους πυροσβέστες (vid)

Ολυμπιακός: Σοβαρές συστάσεις στον Ονιεκούρου για τα «πράσινα» και τα «τριφύλλια»

Τραγωδία: Νεκροί βετεράνος παλαιστής και ο γιος του σε τροχαίο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλια / Pfizer και Moderna: Χρυσάφι η τρίτη δόση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.