ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμοί: Pfizer και Moderna ούτε για… δείγμα, με Astrazeneca η πλειοψηφία των εμβολίων

Εν μέσω προβλημάτων συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, με στόχο φυσικά να εξαλειφθεί η πανδημία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Εμβολιασμοί: Pfizer και Moderna ούτε για… δείγμα, με Astrazeneca η πλειοψηφία των εμβολίων

Εν μέσω προβλημάτων συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, με στόχο φυσικά να εξαλειφθεί η πανδημία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Εμβολιασμοί: Την Παρασκευή (16/4) άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Β, όμως κατά τη διαδικασία παρατηρήθηκε το εξής πρόβλημα. Όπως διαπιστώσαν αρκετοί πολίτες τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna βρίσκονται σε έλλειψη.

Κοινώς σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα δεν υπάρχουν ούτε για… δείγμα! Όπως προέκυψε στην χώρα μας θα υπάρχουν σε μεγαλύτερης ποσότητες, αργότερα και κυρίως προς τον Ιούνιο.

Αντιθέτως τα εμβόλια που υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ήταν αυτά της Astrazeneca, με τους πολίτες πάντως να είναι προβληματισμένοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Πάντως χθες (Πέμπτη 15/4) ο Ηλίας Μόσιαλος ότι στις 19 Μαΐου θα κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca, εξηγώντας επιπλέον ποια είναι τα ποσοστά θρομβώσεων.

Εμβολιασμοί: Ποιοι περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες Β

Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:

– Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.

– Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.

– Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.

-Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.

– Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).

-Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή

καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).

-Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

-Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.

– Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.

-Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).

– Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.

– Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.

– Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.

-Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες ηλικίας 55-59 ετών, που θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους στις 21 Απριλίου και οι πολίτες 50-54 ετών, που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από τις 24 Απριλίου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβολιασμοί: Pfizer και Moderna ούτε για… δείγμα, με Astrazeneca η πλειοψηφία των εμβολίων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωργία Τσιαρλή

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Στον ελεύθερό μου χρόνο δεν χάνω ριάλιτι! Είναι το πάθος μου. Θέλω να βλέπω που φτάνει και που… καταντάει η κοινωνία για να πηγαίνω κι εγώ μαζί της. Την άποψή μου θα την πω για όλα χωρίς φίλτρο. Δεν συγκρατούμαι!