Εμβολιασμοί

Τα «μηνύματα» απ' όσους εμβολιάστηκαν την Κυριακή (27/12) στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού, είναι θετικά, ενώ τη Δευτέρα (28/12) θα ξεκινήσει η διαδικασία και εκτός Αθηνών.

Τα «μηνύματα» απ’ όσους εμβολιάστηκαν την Κυριακή (27/12) στην Ελλάδα κατά του κορονοϊού, είναι θετικά, ενώ τη Δευτέρα (28/12) θα ξεκινήσει η διαδικασία και εκτός Αθηνών.

«Αισθάνομαι πολύ καλά, την ώρα που έκανα το εμβόλιο αισθάνθηκα ακριβώς όπως το εμβόλιο της γρίπης. Δεν είχε καμία παρενέργεια. Μείναμε για λίγο έξω από εμβολιαστικό κέντρο και όλοι καλά ήμασταν», αναφέρει η , διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Σε ερώτηση για τις παρενέργειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν, η κυρία Γκάγκα απάντησε: «Μπορεί να έχει τα επόμενα 24ωρα αυτά που έχει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, να αισθάνεσαι μυϊκούς πόνους ή να σηκώσω λίγο πυρετό. Άμα τα αισθανθώ θα ειδοποιήσω. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Δεν έχουμε ιδιαίτερα συμβάντα μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη διστακτικότητα που εκφράζουν κάποιοι νοσηλευτές για το εμβόλιο, η κυρία Γκάγκα σχολίασε:

«Εγώ με αυτούς που συναναστρέφομαι θα κάνουν το εμβόλιο. Αύριο και μεθαύριο θα εμβολιαστούν οι νοσηλεύτριες της κλινικής. Υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι εντελώς λάθος τη βάση του, είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια κόσμου και ξαφνικά βρίσκεται τόσος κόσμος που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας. Εύχομαι σε όλους να εμβολιαστούμε γρήγορα και να έχουμε μια φυσιολογική ζωή».

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, φτάνουν τα πρώτα εμβόλια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ θα φτάσουν στη Λάρισα αλλά και στην Πάτρα, με τους εμβολιασμούς εκτός Αθηνών, να ξεκινούν την Τρίτη.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο άνω των 70 και ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις σε διάστημα 3 εβδομάδων και η ανοσία που προκαλεί φτάνει τους 6 μήνες.

Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο με τα άτομα άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ τα υγιή άτομα από 18 έως 60 ετών, αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Ιούνιο.