ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson – Ο EMA αναγνώρισε νέα πιθανή παρενέργεια

Το εμβόλιο Johnson & Johnson στο μικροσκόπιο για σύνδεση με σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση.
Εμβόλιο Johnson & Johnson – Ο EMA αναγνώρισε νέα πιθανή παρενέργεια

Με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στην σπονδυλική στήλη είναι πιθανό να συνδέεται τo εμβόλιο Johnson & Johnson σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση, με τη συγκεκριμένη σοβαρή νευρολογική πάθηση να ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα.

Η φλεγμονή αυτή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα στα άκρα, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Το Reuters αναφέρει πως η πάθηση αυτή είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΜΑ στην τελευταία ενημέρωση για την ασφάλεια των εμβολίων, για την ώρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύνδεση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

H σπάνια πάθηση σχετίζεται με φλεγμονή οργάνων όπως είναι η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Επίσης, εξετάζεται η σχέση, που έχει το εμβόλιο της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλιο Johnson & Johnson – Ο EMA αναγνώρισε νέα πιθανή παρενέργεια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.