ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο-Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο -Δείτε αναλυτικά

Εμβόλιο-Κορονοϊός: Θετικές και ελπιδοφόρες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Εμβόλιο-Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο -Δείτε αναλυτικά

Εμβόλιο-Κορονοϊός: Θετικές και ελπιδοφόρες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Johnson & Johnson και της Novavax, αφού στις δύο εταιρείες οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά της Covid-19 έδειξαν αποτελεσματικότητα έναντι του ιού 66% και 89,3% αντίστοιχα.

Εμβόλιο-Κορονοϊός: Παρακάτω παρατίθενται οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19 που χορηγούνται ήδη, αλλά και όσων βρίσκονται κοντά στην παραγωγή:

Εμβόλιο Novavax

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο το οποίο έχει αναπτύξει κατά της Covid-19, έχει αποτελεσματικότητα άνω του 89%, με βάση τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών που πραγματοποίησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας είναι το πρώτο που αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματικό ενάντια στην βρετανική μετάλλαξη και την νοτιοαφρικανική.

Το εμβόλιο της Novavax, το οποίο επίσης χορηγείται σε δύο δόσεις, αποδείχθηκε ότι είναι 89,3% αποτελεσματικό και περίπου 86% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής. Στις δοκιμές της 3ης φάσης συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 18-84, εκ των οποίων το 27% ήταν άνω των 65 ετών. Σχετικά με την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, το εμβόλιο ήταν 60% αποτελεσματικό.

Ο Σταν Ερκ, διευθύνων σύμβουλος της Novavax, δήλωσε στο BBC ότι το εργοστάσιο παραγωγής στο Stockton-on-Tees θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, με την εταιρεία να ελπίζει να λάβει έγκριση για το εμβόλιο από τον Βρετανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) περίπου την ίδια περίοδο.

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους. Ωστόσο, το εμβόλιο είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου. Η Johnson & Johnson θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τρόπο ώστε να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό. Το εμβόλιο της J&J συντηρείται σε συνθήκες ψύξης και όχι κατάψυξης, γεγονός που διευκολύνει την εμβολιαστική διαδικασία. Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ήταν 66% στην Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.

Ο βασικός στόχος της έρευνας της J&J ήταν η πρόληψη μέτριας έως σοβαρής μορφής νόσου και το εμβόλιο έδειξε 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής νόσου και της νοσηλείας σε όλες τις περιοχές του κόσμου και κατά πολλών παραλλαγών του ιού 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το επίπεδο πρόληψης «εν δυνάμει προστατεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρή και μοιραία έκβαση της Covid-19», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο dr Paul Stoffels, επικεφαλής επιστήμονας της J&J.

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech

Το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2, δείχνει μελέτη που οι ερευνητές των δύο εταιρειών παρουσίασαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”.

Τα αντισώματα που οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον ορό του αίματος 40 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους, ήταν ικανά να εξουδετερώσουν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (ή VOC 202012/01) του ιού. Όπως ανακοίνωσαν, η εμβολιαστική ανοσία έναντι της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού είναι ανάλογη εκείνης έναντι του αρχικού στελέχους στη Γουχάν της Κίνας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε βρεθεί να είναι κατά 95% αποτελεσματικό στις δοκιμές του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον «εγκέφαλο» της γερμανικής BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, έλεγξαν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων τόσο έναντι του αρχικού «κινεζικού» όσο και του «βρετανικού» στελέχους και βρήκαν «ελαφρώς μειωμένη», αλλά κατά βάση παρόμοια, εξουδετερωτική δράση του εμβολίου απέναντι στο πιο πρόσφατο στέλεχος. Γι’ αυτό, εκτιμούν ότι το «βρετανικό» στέλεχος είναι «απίθανο να ξεφύγει» από την προστασία του εμβολίου.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν, «η προετοιμασία για μια πιθανή αλλαγή στο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι συνετή. Η προσαρμογή του εμβολίου σε ένα νέο στέλεχος του ιού διευκολύνεται από την ευελιξία της τεχνολογίας mRNA στα εμβόλια».

Εμβόλιο Moderna

Το εμβόλιο της Moderna Inc ήταν περίπου 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας κατά τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το εμβόλιό της παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Εμβόλιο AstraZeneca

Η αποτελεσματικότητα του βρετανικού εμβολίου είναι της τάξεως του 70% μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση και η προστασία ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca, Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από τον κορονοϊό για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca χαιρέτισε την Παρασκευή το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιό της κατά της νόσου Covid-19 και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για «μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση» στο προϊόν, μεσούσης της έντασης με την ΕΕ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. «Η σύσταση (του ΕΜΑ) υπογραμμίζει την αξία του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, που δεν είναι μονάχα ασφαλές και καλά ανεκτό αλλά επίσης εύκολο στο να χορηγηθεί και, είναι σημαντικό, προστατεύει πλήρως από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας και τις νοσηλείες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Πασκάλ Σοριό, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο όμιλος.

Εμβόλιο Sputnik V

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V είναι 91,4%, με βάση την τελική ανάλυση δεδομένων που ελήφθησαν 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων των 22.714 εθελοντών που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή το εικονικό φάρμακο στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Εμβόλιο Sputnik-Light

Η Ρωσία θα κυκλοφορήσει το ρωσικό εμβόλιο σε μια δόση, το Sputnik-Light κατά του κορονοϊού τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσαν σήμερα οι παραγωγοί του εμβολίου σε ανάρτησή τους στο twitter. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει το εμβόλιο «Sputnik-Light» , το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγές, ως μια δυνατή προσωρινή λύση που θα βοηθήσει χώρες με υψηλούς δείκτες μόλυνσης να προμηθευθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται το εμβόλιο. «Θα κυκλοφορήσουμε το εμβόλιο μιας δόσης τον Φεβρουάριο, το οποίο ονομάσαμε Sputnik-Light», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Εμβόλιο-Κορονοϊός

Νωρίτερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) είχε ανακοινώσει ότι χρηματοδοτεί τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-Light το οποίο μπορεί να αποτελέσει την προσωρινή λύση για πολλές χώρες. Πρόκειται για ένα εμβόλιο μιας δόσης το οποίο θα έχει διάφορα επίπεδα αποτελεσματικότητας, φθάνοντας έως το 85% για μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων. Ο πρόεδρος του RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί μια σημαντική ζήτηση για το εμβόλιο αυτό από πολλές χώρες.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίνσμπουργκ, το εμβόλιο Sputnik-Light δημιουργεί ανοσία σε διάστημα τριών εβδομάδων από την λήψη του, η οποία διατηρείται για διάστημα τριών -τεσσάρων μηνών. Κύριος σκοπός του εμβολίου αυτού είναι να μειώσει τον αριθμό των θανάτων σ’ εκείνες τις χώρες όπου η θνητότητα είναι πολύ υψηλή. Στην Ρωσία θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V.

Πηγή pentapostagma.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλιο-Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο -Δείτε αναλυτικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.