ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα – ένα τα γαλάζια στελέχη χρεώνουν «προσωπική ήττα» στον Μπακογιάννη, για να βγάλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το κάδρο της συντριβής

Η κυβέρνηση «τρέχει» να πάρει αποστάσεις από το βατερλώ της Αθήνας - Γεωργιάδης, Πέτσας, Βορίδης και Κακλαμάνης «αδειάζουν» τον Κ. Μπακογιάννη
Ένα – ένα τα γαλάζια στελέχη χρεώνουν «προσωπική ήττα» στον Μπακογιάννη, για να βγάλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το κάδρο της συντριβής

Ένα – ένα τα «γαλάζια» μεγαλοστελέχη βγάζουν στη «σέντρα» τον Κώστα Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν τη «ρετσινιά» της ήττας από το σύνολο της ΝΔ και σε επικοινωνιακό επίπεδο να την αποδώσουν αποκλειστικά στον απερχόμενο Δήμαρχο Αθηναίων. Μέχρι την περασμένη Κυριακή, το Μαξίμου θεωρούσε την μάχη της Αθήνας ως υγιεινό… περίπατο και εδώ και 4 χρόνια χρησιμοποιούσε επικοινωνιακά τον κερδισμένο Δήμο Αθηναίων ως την κορυφαία κομματική «σημαία» της δύναμης της ΝΔ.

Όμως μετά την συντριπτική ήττα του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα, ξαφνικά η απώλεια του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας έγινε ζήτημα… προσώπου για τα «γαλάζια» στελέχη. Δηλαδή σε περίπτωση νίκης, ολόκληρη η «γαλάζια» παράταξη απολαμβάνει τις δάφνες, άλλα στην ήττα φταίει μόνο… ο Κώστας Μπακογιάννης. Είναι ο ορισμός του σοφού ρητού που λέει ότι «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, άλλα η ήττα είναι ορφανή».

Τα καρφιά των «γαλάζιων» στελεχών προς τον Κώστα Μπακογιάννη συγκεντρώνονται σε μια κοινή παρατήρηση: ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έπρεπε να κάνει debate με τον Χάρη Δούκα και ότι αυτό ήταν το στρατηγικό λάθος που του κόστισε τον δημαρχιακό θώκο. Είναι σαν να λένε δηλαδή ότι δεν είχε καμία σημασία για τους ψηφοφόρους το ότι ο Δήμαρχος του μεγάλου… «περίδρομου» καταταλαιπώρησε τους Αθηναίους, έγινε η χαρά των εργολάβων και παρέδωσε ένα χάος, άλλα σημασία έχει μόνο ένα debate 90 λεπτών.

Δηλαδή για το Μαξίμου δεν μετράει η ουσία των έργων που έκανε ένας Δήμαρχος, άλλα μόνο η βιτρίνα του. Και για τον Κώστα Μπακογιάννη τα «γαλάζια» στελέχη είπαν ούτε λίγο – ούτε πολύ, ότι αφού είναι πολιτικός περιορισμένων… ικανοτήτων, έπρεπε να αποφύγει το debate. Βέβαια μέχρι την πανωλεθρία της ΝΔ στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν το πολιτικό… καμάρι του Μαξίμου.

Καταιγισμός από «αδειάσματα» στον Κώστα Μπακογιάννη

Το πρώτο καρφί για τον Κώστα Μπακογιάννη, το έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτημα εκπομπής του ΣΚΑΪ αν κόστισε στον απερχόμενο Δήμαρχο η διεξαγωγή debate με τον Χάρη Δούκα:

«Νομίζω ναι, του κόστισε. Οι εκλογές δεν είναι άσκηση φιλανθρωπίας ή ευγένειας είναι μία μάχη, έχει ένα στόχο, να κερδίσει. Αν κάνεις κάποια κίνηση που αυξάνει το ρίσκο σου ενώ δε χρειάζεται να πάρεις ρίσκο, κάνεις λάθος. Γενικά ήταν ένα ελεύθερο debate και πολύ ωραίο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο επόμενος που επιχείρησε να βγάλει την ΝΔ από το κάδρο της ήττας στην Αθήνα και να δείξει με το δάχτυλο αποκλειστικά τον Κώστα Μπακογιάννη, ήταν ο Στέλιος Πέτσας. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα στην Αθήνα «ήταν μη αναμενόμενο και έχει πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά. Είναι βαρύνουσας σημασίας η πολύ μικρή συμμετοχή. Όταν μιλάμε για 27% ήταν ένα μήνυμα αυτό, το οποίο όπως είπε με θάρρος ο κ. Μπακογιάννης, ήταν μια προσωπική του ευθύνη. Και γι’ αυτό ανέλαβε την ευθύνη προσωπικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος απέδωσε την ήττα – σοκ στην Αθήνα τόσο στην αντισυσπείρωση της ΝΔ αλλά και στο στοιχείο της ατομικής εικόνας του πρώην Δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν και στοιχεία προσωπικής αξιολόγησης».

Και πρόσθεσε για το θέμα: «Εγώ δεν θα έκανα ντιμπέιτ. Ωραίο ήταν αλλά δεν ξέρω εάν λειτούργησε καλά. Όταν πάμε στις εκλογές εγώ πάω για να κερδίσω όχι για να κάνω φιλοφρονήσεις στους αντιπάλους. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ήταν κρίσιμο το θέμα του ντιμπέιτ».

Πιο επικριτικός απ’ όλους για το θέμα του debate Μπακογιάννη – Δούκα, παρουσιάστηκε ο πολύπειρος βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε… εξωφρενική την απόφαση του κ. Μπακογιάννη να δεχτεί τον πολιτικό διάλογο μπροστά στις κάμερες:

«Όταν ο Κώστας Μπακογιάννης μου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει debate, τινάχτηκα από την καρέκλα που καθόμουν. Και του είπα μην τυχόν το κάνεις. Άσχετα που ήταν καλός στο debate. Το 41% δεν κάνει debate με το 14%. Εγώ είμαι πρακτικός, στη δημοκρατία γίνεται και έπρεπε να γίνει και στον α’ γύρο, αλλά μιλάω ρεαλιστικά. Σε ένα τέτοιο debate ψηφοθηρικά ευνοείται μόνο το 14%», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Βασικά συμπεράσματα για τις τοποθετήσεις των «γαλάζιων» στελεχών είναι πρώτον, ότι όλοι ενδιαφέρονται μόνο για τη νίκη και όχι για τον εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο που θα διαφωτίσει τους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν ότι είναι πιο συμφέρον για τον τόπο τους. Και δεύτερον ότι το debate αποδείχθηκε πολιτική «αυτοκτονία» για τον Κώστα Μπακογιάννη.

Μόνο που αυτά λέγονται κατόπιν εορτής και κατόπιν ήττας, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η συντριβή της ΝΔ. Πριν μιλήσουν οι κάλπες του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδοκίμασε το debate των 2 υποψήφιων Δημάρχων και μάλιστα… αποθέωνε την εμφάνιση του Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι:

«Όποιος παρακολούθησε το χθεσινό πολύ ενδιαφέρον debate κατέληξε σε αβίαστα συμπεράσματα για το ποιος γνωρίζει πραγματικά τα προβλήματα και ποιος στέκεται μόνο στην επικοινωνία. Και μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ του περιεχομένου και του περιτυλίγματος».

Τελικά το… καλό debate, έγινε κακό και ζημιογιόνο. Και η επικοινωνιακή κοροϊδία συνεχίζεται, σε μια κυβέρνηση που αρνείται να παραλάβει το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας που έλαβε από τον λαό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ένα – ένα τα γαλάζια στελέχη χρεώνουν «προσωπική ήττα» στον Μπακογιάννη, για να βγάλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το κάδρο της συντριβής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.