ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενεργειακή παράκρουση στην ΕΕ: Στο Βέλγιο προτείνουν ντους με το ρολόι και επιστροφή σε δημόσια λουτρά!

Σε παρανοϊκές καταστάσεις οδηγεί το «σαφάρι» της χαμένης ενέργειας - Έρευνα καλεί τους πολίτες στο Βέλγιο να μην πλένονται πάνω από 5 λεπτά!
Ενεργειακή παράκρουση στην ΕΕ: Στο Βέλγιο προτείνουν ντους με το ρολόι και επιστροφή σε δημόσια λουτρά!

Βέλγιο: Δυόμιση χρόνια μετά τον υγειονομικό απολυταρχισμό, οι «εκπαιδευμένες» κοινωνίες της Ευρώπης οδεύουν ταχύτατα προς τον ενεργειακό απολυταρχισμό. Τα μέτρα, οι αποφάσεις και οι εισηγήσεις που επιστρατεύονται δήθεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, φλερτάρουν όλο και περισσότερο με την σφαίρα της μαζικής παράνοιας.

Αντί να αντιμετωπίζεται η ρίζα των προβλημάτων της Ε.Ε., που δεν είναι άλλη από την αυτοκτονική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του Ουκρανικού, διαμορφώνεται όλο και περισσότερο μια κατάσταση απόλυτης δυστοπίας, με προτάσεις μέτρων που φαντάζουν από γελοίες έως και εξωφρενικές.

Κάπως έτσι μπαίνει στην ζωή των πολιτών η έννοια της «αυτοπαρακολούθησης» της κατανάλωσης, που ασφαλώς συνοδεύεται από το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Ένα αφήγημα που είδαμε να «θριαμβεύει» στην περίοδο της πανδημίας και να χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις κυβερνήσεις, για να δικαιολογήσει αντισυνταγματικά μέτρα και παραβιάσεις ελευθεριών.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί με αφοσίωση την λογική του αυτοπεριορισμού στην ενέργεια, αφού ήδη προχώρησε σε σύσταση μείωσης της κατανάλωσης από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και ήδη έχει θέσει αντικίνητρο για όσους καταναλώνουν περισσότερο, με το μέτρο της κλιμακωτής επιδότησης. Όμως η παράνοια του κυνηγιού της «χαμένης ενέργειας», δεν δείχνει να έχει όριο στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Νέες έρευνες καλούν τους ανθρώπους ακόμη και να μειώσουν τα λεπτά που κάνουν ντους (!) για να μειώσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα το ολλανδικό ίδρυμα Milieu Centraal καλεί τους Βέλγους πολίτες να μειώσουν τον χρόνο που κάνουν ντους για να… εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι Βέλγοι περνούν κατά μέσο όρο εννέα λεπτά στο ντους. Για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση, θα πρέπει οι Βέλγοι να πλένονται τέσσερα λεπτά λιγότερο, δηλαδή ένα ντους να μην υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.

Καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για εξωφρενικές καταστάσεις, αφού ακόμα και η στοιχειώδης καθαριότητα του πολίτη μπαίνει στην ζυγαριά της ενέργειας, με ιδρύματα που δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον να μετρούν ακόμα και τα λεπτά που τρέχει το νερό για να καθαριστεί ο άνθρωπος. Προκειμένου να μην αναζητηθούν ευθύνες από τις κυβερνήσεις που καταδικάζουν τους λαούς να ζουν σε συνθήκες κατοχής, βγαίνουν σοβαροφανείς έρευνες που δίνουν στην εξαθλίωση ένα… οικολογικό περιτύλιγμα.

Όπως αναφέρει η έρευνα του Milieu Centraal το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και το περιβάλλον, η μείωση του ντους κατά τέσσερα λεπτά θα έχει όφελος 128 ευρώ στον λογαριασμό και θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων ζεστού νερού και 618 ΚWh φυσικού αερίου τον χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ίδρυμα, το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση 50% λιγότερης ενέργειας από ότι εάν πλένονται στους 40°C.

Όλα αυτά τα στοιχεία αναπαράγονται από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων, ειδικοί ζητούν την επαναφορά των δημόσιων λουτρών (!) στην βελγική πρωτεύουσα λόγω του αυξανόμενου κόστους, ώστε όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό να έχουν ένα μέρος να πλυθούν.

Είναι καταφανές πλέον πως οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν να κάνουν με μια ενεργειακή δυστοπία που δεν έχει ξαναζήσει η μεταπολεμική Ευρώπη, και απειλεί να ισοπεδώσει το βιοτικό επίπεδο του κάθε ευρωπαίου.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ενεργειακή παράκρουση στην ΕΕ: Στο Βέλγιο προτείνουν ντους με το ρολόι και επιστροφή σε δημόσια λουτρά!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.