ΕΝΦΙΑ 2021: Έρχεται νέο τσεκούρι στις τσέπες των εργαζομένων

Νέο τσεκούρι στις τσέπες των εργαζομένων φέρνει ο ΕΝΦΙΑ 2021.

ΕΝΦΙΑ 2021: Με την προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις να έχει πάρει παράταση , ο ΕΝΦΙΑ φέρνει για ακόμη μια φορά μούδιασμα στις τάξεις των εργαζομένων, καθώς αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο πλήγμα στις τσέπες τους.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISNET, τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κλείνει αύριο την εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Συγκεκριμένα, μέχρι αύριο στις 11 το πρωί, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, για να αποτρέψουν υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Σίγουρα, το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου ως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι πολύ μικρό. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Η τελική απόφαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού θα ληφθεί από το υπουργείο και θα εξαρτηθεί – ως ένα βαθμό- από το πότε θα ολοκληρωθεί τελικά η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (ενδέχεται να δοθεί και ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής τους).

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος.

Έτσι, ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. Ευρώ, φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Πάγια προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Διαβάστε επίσης:

25.000 θέσεις εργασίας με μισθό 551 ευρώ

Παύλος Πολάκης: «Εμβόλιο θέτε, εμβόλιο θα κάνω!»

Σάκκαρη: Πάνω από ένα εκατομμύριο τα φετινά της έσοδα – Ανέβηκε στο Νο14!