ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ – Μείωση: Σίγουρα θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι ή θα… πληρώσουν τα «σπασμένα» όσοι δεν ήταν σε αναστολή;

ΕΝΟι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι προ των πυλών. Οι φορολογούμενοι θα δουν μειωμένο ή αυξημένο ΕΝΦΙΑ μετά από αυτές;
ΕΝΦΙΑ – Μείωση: Σίγουρα θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι ή θα… πληρώσουν τα «σπασμένα» όσοι δεν ήταν σε αναστολή;

ΕΝΦΙΑ – Μείωση: Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι προ των πυλών. Οι φορολογούμενοι θα δουν μειωμένο ή αυξημένο ΕΝΦΙΑ μετά από αυτές;

ΕΝΦΙΑ – Μείωση: Είναι απορίας άξιο αν έχει σκεφτεί η Κυβέρνηση κάποιο plan b, σε όσα είχε υπολογίσει για έξτρα έσοδα στον ΕΝΦΙΑ, κυρίως λόγω των νέων περιοχών που μπήκαν στη ζώνη των πληρωμών. Διότι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις από τις νέες περιοχές, είχε εξαγγελθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους. Ωστόσο, ο κορονοϊός και τα μειωμένα ενοίκια άλλαξαν τα δεδομένα και πλέον ο κίνδυνος να πληρώσουν τα «σπασμένα» όσοι δεν ήταν σε διαδικασίας αναστολών είναι ορατός.

Ο Στάθης Βελισσαράκος εξηγεί αναλυτικά στο παρακάτω κείμενο, ποιες ανακατατάξεις θα φέρουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Αναλύει επίσης τα σενάρια και τις πιθανότητες να ισχύσει το 8% μείωσης του ΕΝΦΙΑ που είχε εξαγγελθεί και τις αλλαγές στις τιμές ζώνης από το 2022 και μετά.

ΕΝΦΙΑ – Μείωση

Η ώρα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έρχεται. Έχει ανακοινωθεί πως μέσα στον Μάρτιο θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επιπρόσθετα έως τα τέλη Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με ουδέτερο τρόπο.

Μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο της αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Ο δημοσιονομικό χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει από την εφαρμογή για πρώτη φορά τιμών ζώνης στις 3.000 περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται στο «απυρόβλητο» της Εφορίας.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ παραμένει και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έτσι, στην περίπτωση που τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και μέχρι το τέλος Απριλίου το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στις αλλαγές στο φόρο ακινήτων, τότε ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επιπρόσθετα, με τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία οι ιδιοκτήτες θα παρατηρήσουν και επιπρόσθετες μειώσεις που θα ξεκινούν από 50% έως και πλήρη απαλλαγή στον ΕΝΦΙΑ, λόγου της κατακόρυφης αλλαγής στο εισόδημα τους από τον Μάρτιο 2020 έως και το τέλος του έτους.

Το ερώτημα που δημιουργείτε είναι η τακτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο για να καλύψει το κενό του προϋπολογισμού του έτους 2020 που έχει δημιουργηθεί.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές ) οι αλλαγές στις τιμές ζώνης αναμένεται να ενεργοποιηθούν από το 2022, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Στάθης Βελισσαράκος
Veissarakos.gr

Στα ειδησεογραφικά ρεπορτάζ ήδη «παίζει» η αναβολή της μείωσης σαν κάτι δεδομένο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΕΝΦΙΑ – Μείωση: Σίγουρα θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι ή θα… πληρώσουν τα «σπασμένα» όσοι δεν ήταν σε αναστολή;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.