ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ποίοι δικαιούνται εκπτώσεις και ποίοι απαλλαγή

ΕΝΦΙΑ: Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έγινε το Σάββατο 26/09/2020, η πληρωμή του θα γίνει σε έξι ισόποσες δόσεις. Γράφει ο Ευστάθιος Βελισσαράκος  Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για φέτος είναι οι εξής: 1η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 30.10.2020 (μαζί με τη δεύτερη δόση) 2η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 30.10.2020 3η δόση πληρωμή έως Δευτέρα 30.11.2020 4η...
ΕΝΦΙΑ: Ποίοι δικαιούνται εκπτώσεις και ποίοι απαλλαγή

ΕΝΦΙΑ: Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έγινε το Σάββατο 26/09/2020, η πληρωμή του θα γίνει σε έξι ισόποσες δόσεις.

Γράφει ο Ευστάθιος Βελισσαράκος 

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για φέτος είναι οι εξής:

1η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 30.10.2020 (μαζί με τη δεύτερη δόση)
2η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 30.10.2020
3η δόση πληρωμή έως Δευτέρα 30.11.2020
4η δόση πληρωμή έως Πέμπτη 31.12.2020
5η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 29.1.2021
6η δόση πληρωμή έως Παρασκευή 26.2.2021

Με βάση το Άρθρο 29 Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των δικαιωμάτων επί ακινήτων των κατοίκων σε μικρά ακριτικά νησιά. Σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους ευρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1.200) κατοίκων, βάσει των ως άνω δηλώσεων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί των ακινήτων που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

Επίσης θα ισχύσουν και φέτος η μείωση από 10% έως 30% στον κύριο αλλά και στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν τους αυθαιρέτους χώρους και την διόρθωση του Ε9, πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ λόγου των διορθώσεων.

Για όσους ιδιοκτήτες εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% λόγω της πανδημίας του Covid-19, δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ., εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σημαντικό είναι επίσης ότι για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται τα ακίνητα που ευρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018 εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα έχουν εκδοθεί έως τις 31.12.2020, και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λανθασμένες χρεώσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτσι ώστε να δηλωθούν σωστά τα στοιχεία των ακινήτων.

Η εφαρμογή για τις τροποποιήσεις Ε9 του έτους 2020 θα είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ στα μέσα Οκτωβρίου. Επίσης οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν παραλείψεις η λάθη στις δηλώσεις Ε9 για προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να μην αποτυπώνεται σωστά και για το έτος 2020 , πρέπει να υποβάλουν διορθώσεις. Οι διορθώσεις αυτές θα γίνου μέσω TaxisNet στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο».

Στις δύο αυτές περιπτώσεις θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το οποίο θα προκύπτει μείωση φόρου 300 €, Στην περίπτωση που το ποσό είναι περισσότερο θα λάβει μήνυμα στο TaxisNet, έτσι ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αιτιολογούν την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκειμένου να γίνει έλεγχος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΕΝΦΙΑ: Ποίοι δικαιούνται εκπτώσεις και ποίοι απαλλαγή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.