ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχειρήσεις μέτρα στήριξης: Ενοίκια, επιταγές, δαπάνες, αναστολή εργασίας, επιδόματα! Τι ισχύει

Δέσμη μέτρων με στόχο να ανακουφιστούν όσοι έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της Covid-19 προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις προωθούμενες διατάξεις: – Απαλλάσσεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ειδικά για τους...
Επιχειρήσεις μέτρα στήριξης: Ενοίκια, επιταγές, δαπάνες, αναστολή εργασίας, επιδόματα! Τι ισχύει

Δέσμη μέτρων με στόχο να ανακουφιστούν όσοι έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της Covid-19 προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις προωθούμενες διατάξεις:

– Απαλλάσσεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του. Το ανωτέρω ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται και για τους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο 2021 δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης

– Καταβάλλεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 δεν εισπράττουν μίσθωμα ποσό επί του συνολικού μισθώματος του μήνα αυτού ίσο με το 80% κι με το 60% αντίστοιχα

– Αναστέλλονται από την δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οι προθεσμίες λήξης εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις, αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί έκαστου αξιόγραφου.

– Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται έως και την 31η Μαΐου 2021 η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1.1.2021 έως 31.1.2021 καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ βάσει εμπρόθεσμης υποβολής με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.1.2021 και την 28.2.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων

– Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του Covid-19 με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών υπό τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις . Ορίζεται αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιζόμενο της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης.

– Χορηγείται κρατική οικονομική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Aegean Airlines» με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς. Ως βασική προϋπόθεση τίθεται η Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ με πιστοποίηση πλήρους καταβολής του.

– Το ελληνικό δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών με τιμή άσκησης δικαιώματος ίσης με την τιμή διάθεσης των νεών μετοχών της εταιρίας κατά ΑΜΚ που θα διεξαχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να ασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας

– Απαλλάσσονται για το φορολογικό έτος 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021 αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020

 

Επιχειρήσεις μέτρα στήριξης – Αναλυτικά:

Μισθώματα

Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων: Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κλειστές με κρατική εντολή λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.

Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων: Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Επιπλέον, για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Τα ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Αναστολή πληρωμών αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματιών σε επιταγή)

Χορηγούνται οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων

· Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2-1-2021 έως χθες, 25-1-2021, προβλέπεται ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από χθες, 25-1-2021 και έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

· Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

· Για τους κομιστές των αξιογράφων:

(α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

(β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Επιδότηση παγίων δαπανών: Με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών.

Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία C(2020) 1863 της 19ης Μαρτίου 2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», και ειδικότερα το τμήμα 3.12 αυτής, και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για:

– Απαλλαγή για το φορολογικό έτος 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021 αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020.

– Την υποβολή δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς: Διευκολύνεται η διαδικασία μετάταξης των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, λόγω είσπραξης κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος ποσών αγροτικών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Η υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την 1η/1/2021 και η σχετική δήλωση μεταβολών (από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς) υποβάλλεται μέχρι τις 31/3/2021. Η ευεργετική ρύθμιση αφορά όσους δεν εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020.

– Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστέλλεται έως και την 31η Μαΐου 2021 η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1.1.2021 έως 31.1.2021 καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ βάσει εμπρόθεσμης υποβολής με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.1.2021 και την 28.2.2021 για τους οριζόμενους κομιστές αξιόγραφων

Τέλος, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει ότι, μέχρι την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι δυνατή η ένταξη έργων τα οποία προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν από το Τ.Α.Α. στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), με πρόταση του Φορέα Χρηματοδότησης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Υπουργού, στην οποία δηλώνεται η πρόθεση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως γνωστόν τα έργα που θα ενταχθούν για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο καλύπτονται στο 100% των δαπανών τους από κοινοτικούς πόρους. Προϋπόθεση γι αυτό ήταν ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το Φεβρουάριο όταν θα ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός υλοποίησης του Ταμείου. Με δεδομένη την Βούληση του ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσει άμεσα τα έργα, θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο χρηματοδότησης. Ο τρόπος αυτός είναι να τα εντάξει στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και στην συνέχεια όταν τα έργα περάσουν στο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Τότε το ΥΠΟΙΚ θα συμπληρώσει την ” απώλεια” του Εθνικού ΠΔΕ με κοινοτικούς πόρους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βόλος-Παναθηναϊκός: Το κανάλι του αγώνα

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Χιονίζει αυτή τη στιγμή στα Νότια της Αττικής, όπως σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και σε γειτονικές περιοχές. Ήδη η ΕΜΥ έχει ενημερώσει για ραγδαία μεταβολή του καιρού με σφορδές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο.

Χιονίζει αυτή την ώρα στη Βουλιαγμένης, σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη και η Ηλιούπολη καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές. Επίσης, έπεσαν νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας. Χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τα βόρεια ορεινά των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, στις περιοχές όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Το πρωί σημειώθηκε ελαφριά χιονόπτωση στον Χορτιάτη, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τα βόρεια ορεινά των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, στις περιοχές όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Το πρωί σημειώθηκε ελαφριά χιονόπτωση στον Χορτιάτη, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ, σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα. Τέντες και πινακίδες στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού έπεσαν στο έδαφος, ενώ κλαδιά δέντρων έχουν σπάσει σε διάφορα σημεία της πόλης και συνεργεία έχουν σπεύσει στις περιοχές αυτές για να τα μαζέψουν. Πλημμύρες δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν ως το μεσημέρι οπότε προβλέπεται μείωση της έντασης των ανέμων. Από αύριο αναμένεται βελτίωση του καιρού και αύξηση της θερμοκρασίας που το Σαββατοκύριακο θα φτάσει ακόμη και τους 14 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης.

Στο μεταξύ, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εθνική οδό Ελασσόνας – Δεσκάτης – Καλαμπάκας, από το 32ο χλμ. έως το 52ο χλμ., στη Δημοτική οδό Δεσκάτης – Γηλόφου, στο Δημοτικό οδικό δίκτυο της Δεσκάτης, από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 38ο έως 42ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου). Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βόλος-Παναθηναϊκός: Το κανάλι του αγώνα

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιχειρήσεις μέτρα στήριξης: Ενοίκια, επιταγές, δαπάνες, αναστολή εργασίας, επιδόματα! Τι ισχύει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωργία Τσιαρλή

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Στον ελεύθερό μου χρόνο δεν χάνω ριάλιτι! Είναι το πάθος μου. Θέλω να βλέπω που φτάνει και που… καταντάει η κοινωνία για να πηγαίνω κι εγώ μαζί της. Την άποψή μου θα την πω για όλα χωρίς φίλτρο. Δεν συγκρατούμαι!