ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις – Τι ισχύει για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

Επίδομα 534 ευρώ - Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων για αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.
Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις – Τι ισχύει για όσους ανοίγουν μετά το lockdown

Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου:  Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» μίλησε η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη, δίνοντας απαντήσεις γύρω από θέματα όπως οι αναστολές εργασίας Ιανουαρίου, τα ενοίκια σε πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει γύρω από την καταμέτρηση ενσήμων λόγω πανδημίας.

Όπως εξήγησε η κ. Τριανταφύλλη ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ για αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Οι εργοδότες θα υποβάλλουν δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα, ενώ οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης. Αντίθετα, στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης.

Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεχωριστή υποβολή

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το lockdown έχουν τρεις επιλογές:

-Ανακαλούν όλες τις αναστολές των εργαζομένων τους, με συνέπεια όλοι οι μισθωτοί της επιχείρησης να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποβάλλουν μόνο μια δήλωση για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή (π.χ. 1-17 Ιανουαρίου). Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τμήμα των 534 ευρώ από το κράτος, π.χ. 303 ευρώ για τις πρώτες 17 ημέρες του Ιανουαρίου.

-Ανακαλούν μόνο τμήμα των αναστολών εργαζομένων τους και διατηρούν ένα άλλο τμήμα σε αναστολή σύμβασης. Υποβάλλονται δυο δηλώσεις στην «Εργάνη»: μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ.

-Διατηρούν το 100% των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς επιλέγουν να ανοίξουν χωρίς υπαλλήλους ή να μην ανοίξουν καθόλου. Υποβάλλουν δυο δηλώσεις στην «Εργάνη» : μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, δηλώνοντας ξανά όλους τους υπαλλήλους σε αναστολή. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος.

Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου: Πότε θα γίνει η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τα 534 ευρώ για τον Ιανουάριο μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Yπενθυμίζεται ότι για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι εγγεγραμμένοι, από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Όσον αφορά στο Δώρο Χριστουγέννων, αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής του υπολοίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρης: Με μπλούζα Super-3 ο Μπεναλουάν, ανάρτηση με «Πόλη του Θεού» ο Σούντγκρεν!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα 534 ευρώ – Αναστολές Ιανουαρίου: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις – Τι ισχύει για όσους ανοίγουν μετά το lockdown», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.