ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eπίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν και τον Απρίλιο – Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού

Χιλιάδες εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας θα το λάβουν.
Eπίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν και τον Απρίλιο – Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού

Eπίδομα 534 ευρώ: Χιλιάδες εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας θα το λάβουν.

Κορονοϊός – Επίδομα 534 ευρώ: Χιλιάδες εργαζόμενοι από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις θα το λάβουν τον Απρίλιο, ενώ θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες και στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων του τουρισμού για τον Μάρτιο.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για τον Απρίλιο καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Επίσης επίδομα 534 ευρώ θα λάβουν για τον μήνα Μάρτιο οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών και οι εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ).

Καλλιτέχνες

Οι εργαζόμενοι της τέχνης και του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και για τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Ειδικότερα αφορά τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και την 10/1/2021.

Ειδικές κατηγορίες τουρισμού

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, ανακοινώθηκε η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τον Μάρτιο μέσω υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων του τουρισμού:

α) Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν, από διετούς φοίτησης, Σχολές Ξεναγών εντός του 2019 και του 2020 και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ξεναγών (ΜΗ.ΞΕΝ.) και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

β) Οι τουριστικοί συνοδοί οι οποίοι απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας καθ’ όλη τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, και είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών μέχρι 31/12/2020, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του Μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγ-γραφής τους ως μέλος.

γ) Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου οι οποίοι απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας καθ’ όλη τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, χωρίς να έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις, σε επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», και 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν και δεν απασχολήθηκαν από τους ανωτέρω εργοδότες – επιχειρήσεις κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020 και δεν υπάγονται στην τακτική επιδότηση ανεργίας της περ. β. της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/ 1985 (Α’ 91) σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου.

δ) Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, με πλήρη ή μερική απασχόληση, σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 ως σήμερα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eπίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν και τον Απρίλιο – Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.