ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνεται

Πόσα θα πάρουν όσοι βγουν από την αναστολή την Δευτέρα, μέχρι πότε γίνονται οι δηλώσεις για το επίδομα των 534 ευρώ του Ιανουαρίου
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνεται

Πόσα θα πάρουν όσοι βγουν από την αναστολή την Δευτέρα, μέχρι πότε γίνονται οι δηλώσεις για το επίδομα των 534 ευρώ του Ιανουαρίου

Επίδομα 534 ευρώ: Δεκατρία 24ωρα θα έχουν, αυτή τη φορά, στην διάθεσή τους εργοδότες και εργαζόμενοι για να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου, καθώς το μέτρο επεκτείνεται – όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο και όπως είχε προαναγγελθεί – και το 2021. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθούν το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν – όπως παγίως συμβαίνει – με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Οι δηλώσεις των αναστολών του Δεκεμβρίου στην «Εργάνη», που είναι διαδικασία απαραίτητη ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Μια μέρα πριν, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί και η σχετική ΚΥΑ που θα επισφραγίζει νομοθετικά την επέκταση του μέτρου.

Η χρονική προθεσμία των δηλώσεων θα είναι κοινή για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις : Από 19 έως 31 Ιανουαρίου

Όπως συνέβη και για τον Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ανοίγουν την Δευτέρα μπορούν να επαναφέρουν στη δουλειά όλους ή ένα τμήμα μόνο των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές. Με αυτή την φόρμουλα, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ. Όσοι επανέλθουν στη δουλειά από την Δευτέρα για τις ανάγκες της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις με βάση τοπικά lockdown ισχύουν στον Δήμο Σπάρτης, την Κοινότητα Σπερχειάδας, στην Αργολίδα, την Λέσβο, τη Βοιωτία, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Κοζάνη, την Κάλυμνο κ.α.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαδικασία των δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, ώστε την Τρίτη να ξεκινήσουν οι δηλώσεις Ιανουαρίου. Οι δηλώσεις θα γίνουν α λα καρτ, ανάλογα με το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα υποβάλλουν δηλώσεις ως κλειστές για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου και ως πληττόμενες από 18 έως 31 Ιανουαρίου.

Όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο ειδικό έντυπο αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ είναι κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής ή πληττόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Για όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή τον Ιανουάριο η ειδική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Καλλιτέχνες

Στο μεταξύ, την ίδια περίοδο, δηλαδή από 19/1/2021 έως και 31/1/2021 θα υποβάλλονται και οι μονομερείς δηλώσεις αναστολών από τους καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Επί των 534 ευρώ παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα στο σύστημα «Εργάνη» έως και 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο την περίοδο 19/1 – 31/1.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στην «ΕΡΓΑΝΗ», τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Εργασίας και η καταβολή γίνεται εφάπαξ, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.

SMS – 13033: Που ισχύει το 2ωρο και που όχι (vid)

M-346: Δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στους Έλληνες πιλότους οι Ισραηλινοί

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.