ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Αυτά αλλάζουν – Πότε θα εφαρμοστεί!

Αρκετές αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας, που θα βοηθήσουν τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Επίδομα ανεργίας: Αυτά αλλάζουν – Πότε θα εφαρμοστεί!

Άμεσα αναμένεται να δούμε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, αφού προς τον Ιούνιο θα δημοσιοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα θέσει τους νέους όρους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο… φως μέχρι τώρα, αρχικά το επίδομα ανεργίας αναμένεται να απαγκιστρωθεί από τον κατώτατο μισθό, ενώ οι πρώτες αλλαγές θα γίνουν σε αρχικό στάδιο σε 5 με 10 χιλιάδες ανέργους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα επίδομα το οποίο θα έχει δύο μέρη, το ένα θα είναι σταθερό και το άλλο μεταβλητό.

Επίδομα ανεργίας: Ποιο θα είναι το ύψος του επιδόματος!

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, το επίδομα αναμένεται να είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού.

Μάλιστα θα μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.

Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Δηλαδή μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες και στη συνέχεια θα πέφτει.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, το επίδομα ανεργίας θα απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη:

-να «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

-Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

-Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δυο βασικές προϋποθέσεις: το διάστημα που καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και το ύψος του μισθού του.

Το νέο επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο που αναμένεται να καθοριστεί, λαμβανομένων υπόψη και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την μελέτη του ΟΟΣΑ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα ανεργίας: Αυτά αλλάζουν – Πότε θα εφαρμοστεί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.