ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται – Βήμα βήμα όλη η διαδικασία

Το Υπουργείο Οικονομίας έκανε γνωστό πως φέτος το επίδομα θέρμανσης θα το εισπράξουν περισσότερα άτομα, Ακόμα ενημέρωσε για τις προθεσμίες μέχρι τις οποίες πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπληρωθούν.
Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται – Βήμα βήμα όλη η διαδικασία

Πολλοί πολίτες στην Ελλάδα έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το θέμα είναι ποιοι το δικαιούνται και βήμα βήμα όλη η διαδικασία που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου, είχαν κάνει την αίτηση 452.840 δικαιούχοι. Αφού πολλά νοικοκυριά τα έχει πλήξει η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο, ο αριθμός των πολιτών που θα το λάβουν φέτος είναι αρκετά μεγαλύτερος, ενώ θα είναι και αυξημένο. 36% μεγαλύτερο για όσους δεν έχουν παιδιά. Για μία οικογένεια με δύο τέκνα θα είναι υψηλότερο κατά 59%, ενώ με τρία κατά 68%.

Το επίδομα θέρμανσης ισχύει για όσους μένουν σε ορεινές περιοχές και αγοράσουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άλλα καύσιμα θέρμανσης, καυσόξυλα ή πέλετ. Για τα καυσόξυλα ή πέλετ θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα όσοι διαμένουν σε οικισμούς όπου διαμένουν ως 3.500 άνθρωποι. Σε αντίθεση με το ότι ίσχυε ως πέρσι που μπορούσαν να το εισπράξουν σε οικισμούς ως 2.500 ατόμων το ανώτερο.

Η καταλυτική ημερομηνία ως πότε μπορεί κάποιος να κάνει την σχετική αίτηση είναι η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Το επίδομα για όσους αγοράζουν καύσιμα (όπως υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), εξαρτάται από το πότε θα καταχωρήσει τα παραστατικά. Με το αργότερο να είναι όμως μέχρι τις 15 Απριλίου του νέου έτους (2022).

Όσον αφορά τώρα τα δικαιολογητικά, για το φυσικό αέριο, για την περίοδο από την πρώτη Οκτωβρίου το 2021 ως τις 31 Μαρτίου του 2022, αυτά θα καταχωρίζονται ως τις 31/03/2022. Με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022.

Όσον αφορά τα 1.4 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών φέτος ισχύουν τα παρακάτω πράγματα. Οι περσινοί δικαιούχοι αν κάνουν αίτηση ως τις 30/11/2021, θα λάβουν με την μορφή προκαταβολής ως στις 10 Δεκεμβρίου, επίδομα που θα είναι ίσο σε χρήματα με την επιδότηση που εισέπραξαν πέρσι.

Επίσης οι περσινοί δικαιούχοι αν υποβάλουν τα παραστατικά αγοράς που προβλέπονται, θα πάρουν το φετινό επίδομα ως τις 30 Δεκεμβρίου.

Τέλος μέχρι την ίδια ημερομηνία θα το λάβουν στα χέρια τους και οι νέοι δικαιούχοι, με το που ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Όσον αφορά τώρα τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να υποβάλλει την αίτηση, αρχικά επιλέγει αν μένει σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία. Αν η οικεία είναι δικιά του, βάζει το δικό του ΑΦΜ αλλιώς το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Στην συνέχεια γράφει σ’ αυτήν το είδος καυσίμου που αγόρασε και το τον Αριθμό παροχής ρεύματος. Στην συνέχεια επιλέγει τον οικισμό του. Αν δεν εμφανίζεται αυτός που αντιστοιχεί στην παροχή του, χρειάζεται να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο 21316210000. Τέλος συμπληρώνει το τμ της κατοικίας του και τον IBAN στο myAADE.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται – Βήμα βήμα όλη η διαδικασία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.