Πολλοί πολίτες στην Ελλάδα έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το θέμα είναι ποιοι το δικαιούνται και Βήμα βήμα όλη η διαδικασία που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει.

Το Υπουργείο Οικονομίας έκανε γνωστό πως φέτος το επίδομα θέρμανσης θα το εισπράξουν περισσότερα άτομα, Ακόμα ενημέρωσε για τις προθεσμίες μέχρι τις οποίες πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπληρωθούν.

Πολλοί πολίτες στην Ελλάδα έχουν κάνει αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το θέμα είναι ποιοι το δικαιούνται και βήμα βήμα όλη η διαδικασία που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου, είχαν κάνει την αίτηση 452.840 δικαιούχοι. Αφού πολλά νοικοκυριά τα έχει πλήξει η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο, ο αριθμός των πολιτών που θα το λάβουν φέτος είναι αρκετά μεγαλύτερος, ενώ θα είναι και αυξημένο. 36% μεγαλύτερο για όσους δεν έχουν παιδιά. Για μία οικογένεια με δύο τέκνα θα είναι υψηλότερο κατά 59%, ενώ με τρία κατά 68%.

Το επίδομα θέρμανσης ισχύει για όσους μένουν σε ορεινές περιοχές και αγοράσουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άλλα καύσιμα θέρμανσης, καυσόξυλα ή πέλετ. Για τα καυσόξυλα ή πέλετ θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα όσοι διαμένουν σε οικισμούς όπου διαμένουν ως 3.500 άνθρωποι. Σε αντίθεση με το ότι ίσχυε ως πέρσι που μπορούσαν να το εισπράξουν σε οικισμούς ως 2.500 ατόμων το ανώτερο.

Η καταλυτική ημερομηνία ως πότε μπορεί κάποιος να κάνει την σχετική αίτηση είναι η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Το επίδομα για όσους αγοράζουν καύσιμα (όπως υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), εξαρτάται από το πότε θα καταχωρήσει τα παραστατικά. Με το αργότερο να είναι όμως μέχρι τις 15 Απριλίου του νέου έτους (2022).

Όσον αφορά τώρα τα δικαιολογητικά, για το φυσικό αέριο, για την περίοδο από την πρώτη Οκτωβρίου το 2021 ως τις 31 Μαρτίου του 2022, αυτά θα καταχωρίζονται ως τις 31/03/2022. Με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022.

Όσον αφορά τα 1.4 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών φέτος ισχύουν τα παρακάτω πράγματα. Οι περσινοί δικαιούχοι αν κάνουν αίτηση ως τις 30/11/2021, θα λάβουν με την μορφή προκαταβολής ως στις 10 Δεκεμβρίου, επίδομα που θα είναι ίσο σε χρήματα με την επιδότηση που εισέπραξαν πέρσι.

Επίσης οι περσινοί δικαιούχοι αν υποβάλουν τα παραστατικά αγοράς που προβλέπονται, θα πάρουν το φετινό επίδομα ως τις 30 Δεκεμβρίου.

Τέλος μέχρι την ίδια ημερομηνία θα το λάβουν στα χέρια τους και οι νέοι δικαιούχοι, με το που ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Όσον αφορά τώρα τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να υποβάλλει την αίτηση, αρχικά επιλέγει αν μένει σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία. Αν η οικεία είναι δικιά του, βάζει το δικό του ΑΦΜ αλλιώς το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Στην συνέχεια γράφει σ’ αυτήν το είδος καυσίμου που αγόρασε και το τον Αριθμό παροχής ρεύματος. Στην συνέχεια επιλέγει τον οικισμό του. Αν δεν εμφανίζεται αυτός που αντιστοιχεί στην παροχή του, χρειάζεται να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο 21316210000. Τέλος συμπληρώνει το τμ της κατοικίας του και τον IBAN στο myAADE.

Πηγή: Dikaiologitika.gr