ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση για επιτόκιο δανείου ή επισκευής – Ποιους αφορά – Πότε θα ανακοινωθεί

Φθηνή στέγη για τους νέους αναμένεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. - Θα αφορούν άτομα έως 29 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια.
Επιδότηση για επιτόκιο δανείου ή επισκευής – Ποιους αφορά – Πότε θα ανακοινωθεί

Εκτός από τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, από το βήμα της ΔΕΘ (10 Σεπτεμβρίου) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει κι άλλες παροχές που αφορούν και την επιδότηση για επιτόκιο δανείου ή επισκευής. Ποιους αφορά.

Οπως σημειώνει το «prothema» tα προγράµµατα θα είναι άµεσης αλλά και µακροπρόθεσµης υλοποίησης και θα απευθύνονται σε νέους έως 29 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που µένουν αναγκαστικά στο πατρικό τους, καθώς οι αυξηµένες τιµές των ακινήτων και ειδικά των µικρών διαµερισµάτων τούς εµποδίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Το στεγαστικό πρόγραµµα που θα ενεργοποιηθεί άµεσα θα προβλέπει χορήγηση χαµηλότοκων δανείων µε ευνοϊκούς όρους για αγορά πρώτης κατοικίας. Το ύψος των δανείων δεν έχει ακόµη αποφασιστεί, αλλά, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα µπορεί να καλύψει την αγορά ενός µικρού διαµερίσµατος σε µια περιοχή όπου οι τιµές της αγοράς ακινήτων δεν έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Επιδότηση για επιτόκιο δανείου ή επισκευής: Τα ποια μέτρα συζητούν

Ειδικότερα οι επιλογές που εξετάζονται και απευθύνονται σε ευρύτερες οµάδες πολιτών µε έµφαση στους νέους είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου µε εισοδηµατικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μακροχρόνια µίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια µε έκπτωση τιµής ίσης µε τα καταβαλλόµενα ενοίκια

Οι αιτούντες και τα προστατευόµενα µέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους, ενώ λαµβάνονται υπόψη το ετήσιο εισόδηµα και ο αριθµός των µελών της οικογένειας (πολύτεκνοι).

  • Επισκευαστικά δάνεια: οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές θα λάβουν δάνειο για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων που
    δεν µπορούν να κατοικηθούν επειδή βρίσκονται σε άσχηµη κατάσταση ή συµπληρωµατικά θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου.

Για παράδειγµα, αν ο χαµηλόµισθος νέος λάβει άτοκο δάνειο ύψους 20.000 ευρώ για την επισκευή κατοικίας, θα
µπορεί να το αποπληρώσει σε 15 χρόνια.

Σηµειώνουµε ότι ο πρώην ΟΕΚ χορηγούσε µικρά άτοκα δάνεια από κεφάλαιά του για αποπεράτωση υπάρχουσας κατοικίας έως 25.000 ευρώ για εγγάµους και αγάµους, µε το ποσό να προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόµενο παιδί.

Τα δάνεια θα δοθούν µε εισοδηµατικά και κοινωνικά κριτήρια. ∆ηλαδή αν το νέο ζευγάρι έχει οικογενειακό εισόδηµα έως 25.000 ευρώ, θα πάρει υψηλότερο επισκευαστικό δάνειο ή υψηλότερη επιδότηση ενοικίου από το ζευγάρι που έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα 35.000 ευρώ.

Επίσης µεγαλύτερη επιδότηση θα χορηγηθεί στα ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο µε στόχο την ενθάρρυνση απασχόλησης.

  • Επιδότηση ενοικίου: Η επιδότηση ενοικίου που καταβάλλεται σήµερα από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει στα 210 ευρώ καλύπτει όσους έχουν εισόδηµα ως 7.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος και µέχρι τα 21.000 ευρώ. Με το στεγαστικό πρόγραµµα που σχεδιάζεται θα ενισχύονται και ζευγάρια µε παρόµοια ή και µεγαλύτερα εισοδήµατα.
  • Rent to own: Με τη συµφωνία ενοικίασης ο δικαιούχος δεσµεύεται να νοικιάσει ένα ακίνητο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, µε την επιλογή να το αγοράσει προτού τελειώσει η µίσθωση. Τα συµφωνητικά ενοικίασης θα προσδιορίζουν πότε και πώς θα καθορίζεται η τιµή αγοράς του σπιτιού. Ενα µέρος από το ενοίκιο που πληρώνει ο δικαιούχος κατά τη διάρκεια της µίσθωσης θα µπορεί να πιστώνεται για την αγορά της κατοικίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιδότηση για επιτόκιο δανείου ή επισκευής – Ποιους αφορά – Πότε θα ανακοινωθεί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.