ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτελικό φιάσκο με την «κακοκαιρία» EVA: Μια φθινοπωρινή καταιγίδα, έγινε αφορμή για ρεσιτάλ επικοινωνιακού τρόμου

Προπαγάνδα τρόμου για το τίποτα - Η κακοκαιρία EVA παρουσιάστηκε από κυβέρνηση, μίντια και μετεωρολόγους ως... βιβλικός κατακλυσμός
Επιτελικό φιάσκο με την «κακοκαιρία» EVA: Μια φθινοπωρινή καταιγίδα, έγινε αφορμή για ρεσιτάλ επικοινωνιακού τρόμου

Κακοκαιρία EVA: Άλλο ένα επιτελικό φιάσκο ήρθε να προστεθεί στο βιογραφικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού η δήθεν φοβερή κακοκαιρία με το όνομα EVA, αποδείχθηκε τελικά μια φυσιολογικότατη φθινοπωρινή καταιγίδα.

Μια ολόκληρη προπαγάνδα τρόμου στήθηκε τις προηγούμενες μέρες, αφού είδαμε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη να πραγματοποιεί συσκέψεις και να μιλά για «αυξημένη επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα», είδαμε το 112 να στέλνει μηνύματα στην… μισή Ελλάδα, και είδαμε μετεωρολόγους να σιγοντάρουν την δημιουργία ενός κλίματος πανικού.

Όσο η κακοκαιρία περνούσε από την χώρα, φιλοκυβερνητικά Μέσα ενημέρωσης μεγαλοποιούσαν σε γελοίο βαθμό τα καιρικά φαινόμενα (είδαμε μέχρι και ρεπορτάζ για… κάδους που επέπλεαν) ρίχνοντας -κλασσικά- όλες τις ευθύνες στην… άτιμη «κλιματική κρίση» και όχι βέβαια στα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές της Αττικής που γίνονται «λίμνες» με την παραμικρή μπόρα.

Με πρωτοφανή σκάνδαλα να ταράζουν συθέμελα την κυβέρνηση, προκειμένου να μετατοπιστεί η προσοχή της κοινής γνώμης, ακόμα και μια φθινοπωρινή καταιγίδα παρουσιάστηκε σαν τον… κατακλυσμό του Νώε. Η κυβέρνηση θέλησε (για μια φορά) να παρουσιάσει ένα «εξελιγμένο» και «άγρυπνο» επιτελικό κράτος, και επένδυσε στον τρόμο. Και ασφαλώς η μαζική χρήση του 112, είναι και μια επικοινωνιακή στρατηγική που θέλει να δείξει προς τον κόσμο πως η κυβέρνηση δήθεν «έκανε το χρέος της».

Σε άλλα συστήματα κακοκαιρίας που πέρασαν από τη χώρα, προειδοποιούσαν πρώτα οι μετεωρολόγοι και στη συνέχεια κώφευε η κυβέρνηση, με τα γνωστά αποτελέσματα. Στην EVA φαίνεται σαν να έσυρε τον χορό του «κόκκινου συναγερμού» πρώτα η κυβέρνηση και να ακολούθησαν το αφήγημα οι μετεωρολόγοι, εκθέτοντας τους εαυτούς τους τελικά.

Ο κίνδυνος σε όλο αυτό το επικοινωνιακό γαϊτανάκι, είναι πως το 112 – από ένα χρησιμότατο εργαλείο που σώζει ζωές – κινδυνεύει να εκπέσει στην ανυποληψία των πολιτών, εφόσον βλέπουν την κυβέρνηση να το χρησιμοποιεί «για ψύλλου πήδημα». Είναι άλλο πράγμα το να εκδίδεται ένα έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται μια υπηρεσία ενημέρωσης (το 112) σαν σήμα μαζικής τρομοκράτησης, και μάλιστα για το τίποτα.

Όταν θα έρθουν τα πραγματικά ακραία φαινόμενα, υπάρχει κίνδυνος να μην εισακουστούν από πολλούς πολίτες οι προειδοποιήσεις των αρχών, γιατί η κυβέρνηση θα έχει φροντίσει να δημιουργηθεί αυτή η δυσπιστία στην κοινωνία.

Μια ολόκληρη χώρα για ένα σαββατοκύριακο μπήκε σε «κλιματικό» lockdown για… προληπτικούς λόγους, με ότι σήμαινε αυτό για τα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση, την διασκέδαση και τον ξενοδοχειακό τομέα.

Το ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να ενεργοποιείται ολόκληρος μιντιακός μηχανισμός για μερικές βροχές του Νοεμβρίου, φανερώνει σε τι παρανοϊκές καταστάσεις έχουμε φτάσει…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιτελικό φιάσκο με την «κακοκαιρία» EVA: Μια φθινοπωρινή καταιγίδα, έγινε αφορμή για ρεσιτάλ επικοινωνιακού τρόμου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.