ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτελικό ολοκαύτωμα – Πύρινος όλεθρος σε δυτική και ανατολική Αττική και η κυβέρνηση τα «ρίχνει» στην κλιματική κρίση

Καίγεται η Αττική από άκρη σε άκρη από χθες και η κυβέρνηση περιορίζεται στα μηνύματα του 112 και τα αφηγήματα περί κλιματικής κρίσης
Επιτελικό ολοκαύτωμα – Πύρινος όλεθρος σε δυτική και ανατολική Αττική και η κυβέρνηση τα «ρίχνει» στην κλιματική κρίση

Πύρινοι εφιάλτες, αποκαΐδια και μια Ελλάδα που παραδίδεται στις στάχτες. Το μακάβριο «έργο» επαναλαμβάνεται και αυτό το καλοκαίρι. Η Αττική ζώθηκε από γιγάντιες πυρκαγιές και στα δυτικά και στα νοτιοανατολικά. Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Καλύβια παραδόθηκαν στις φλόγες χθες, σε μια πύρινη καταστροφή που κατέκαψε περίπου 30.000 στρέμματα, σπίτια και ζώα. Στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις από χθες. Οικισμοί στην πολύπαθη Μάνδρα Αττικής παραδίδονται στον πύρινο όλεθρο. Καίγεται και η Κορινθία. Από το πουθενά το μεσημέρι εμφανίστηκε μέτωπο και στο όρος Αιγάλεω.

Καμία σύλληψη ουσίας, καμία εξήγηση για τις φωτιές που ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα. Στο ίδιο έργο θεατές.

Η οργή και η απόγνωση χιλιάδων πολιτών ταυτίζεται σε μια και μόνο θλιβερή διαπίστωση: το κράτος είναι άφαντο και συνεχίζει να αφήνει ανυπεράσπιστους τους Έλληνες μπροστά στις φυσικές καταστροφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Δευτέρα (17/7), έκανε δήλωση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, εκθειάζοντας τον κρατικό μηχανισμό (!) που «κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές».

Ενώ δεν παρέλειψε να αναμασήσει και το χιλιοειπωμένο αφήγημα της «κλιματικής κρίσης» που χρησιμοποιείται συνεχώς ως άλλοθι για την τρομακτική ανεπάρκεια του κράτους. Στην ίδια «γραμμή» και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χρησιμοποίησε την «καραμέλα» της «κλιματικής κρίσης» και ούτε λίγο – ούτε πολύ παρουσίασε τις πυρκαγιές ως φυσικό και αναπόφευκτο φαινόμενο.

Οι χιλιάδες πολίτες που πολεμούν με τον πύρινο εφιάλτη από εχθές, έχουν μια εντελώς διαφορετική οπτική που σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ατελείωτες οι μαρτυρίες για έλλειψη πυροσβεστικών οχημάτων και εναέρια μέσα που ήταν άφαντα για ώρες. «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού», λένε όλοι. Αστυνομία παντού, άλλα οι πυροσβέστες ελάχιστοι.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην τυχοδιωκτική τακτική της εκκένωσης ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών, αδιαφορεί για τις περιουσίες και με περισσή ευκολία τάζει «αποζημιώσεις» που δεν έχουν δοθεί ούτε καν για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας. Η κύρια «απάντηση» της κυβέρνησης στην καταστροφή περιουσιών και δασικού πλούτου, είναι το… μήνυμα του 112.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο πάρα πολλοί κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους μόνο και μόνο γιατί δεν τα εγκατέλειψαν στην τύχη τους και στις λιγοστές δυνάμεις μιας υποστελεχωμένης Πυροσβεστικής που δίνει έναν άνισο αγώνα στα πύρινα μέτωπα.

Ο… χαλαρός πρωθυπουργός ο οποίος εχθές μοίραζε ευχολόγια και σήμερα έρχεται άρον – άρον στην Ελλάδα για να μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, είπε στις χθεσινές του δηλώσεις ότι «πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», σαν να λέει πως θα καιγόμαστε έτσι κι αλλιώς και να το πάρουμε απόφαση!

Δεν είπε όμως πως για ακόμη μια χρονιά δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, πως για ακόμη μια χρονιά λείπουν 4.500 πυροσβέστες και υποχρηματοδοτείται η Δασική και Πυροσβεστική υπηρεσία γιατί η ενίσχυσή τους αντιμετωπίζεται ως περιττό κόστος. «Ξέχασε» ακόμη να αναφέρει πως ελλείψει πληρωμάτων για το ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε πυροσβέστες για τα ασθενοφόρα, σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα παραδοσιακά πλέον καίγεται από άκρη σε άκρη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιτελικό ολοκαύτωμα – Πύρινος όλεθρος σε δυτική και ανατολική Αττική και η κυβέρνηση τα «ρίχνει» στην κλιματική κρίση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.