ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται «προεκλογική» μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα την ώρα που οι αυξήσεις σε αυτά την ξεπερνούν

Ύστατο όπλο η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Τι θα αφορά.
Έρχεται «προεκλογική» μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα την ώρα που οι αυξήσεις σε αυτά την ξεπερνούν

ΦΠΑ: Την ώρα που έρχονται ανατιμήσεις φωτιά που οδηγούν στη φτωχοποίηση και την ανέχεια χωρίς όρια, η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ ως ύστατη λύση.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι Υπουργοί…«αρνούνταν» πως θα έρθει κύμα ακρίβειας, ωστόσο η τωρινή κατάσταση φαντάζει τελείως διαφορετική με στόχο πλέον να σωθεί κάτι.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα χρειαστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συγκρατήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Φυσικά η συγκεκριμένη μείωση θα αφορά ένα περιορισμένο αριθμό τροφίμων και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το σενάριο τροφοδοτεί η άνοδος του πληθωρισμού γύρω στο 10% τον Απρίλιο, κατά τον οποίο, εκτός από την ενέργεια, εμφανίζονται αξιοσημείωτες αυξήσεις πλέον και στα τρόφιμα.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή (13%).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, όπου τα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 25%. Παράλληλα, χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία ο ΦΠΑ είναι 7% και 19%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρχεται «προεκλογική» μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα την ώρα που οι αυξήσεις σε αυτά την ξεπερνούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.