ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται «ταφόπλακα» για την εστίαση τον χειμώνα: Άδεια μαγαζιά με ανατιμήσεις και απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους

Βαρύς χειμώνας προβλέπεται για τους καταστηματάρχες εστίασης, αφού με τις ανατιμήσεις προϊόντων και την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, προβλέπεται να έχουν άδεια μαγαζιά.
Έρχεται «ταφόπλακα» για την εστίαση τον χειμώνα: Άδεια μαγαζιά με ανατιμήσεις και απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους

Σε κλίμα αβεβαιότητας και στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι καταστηματάρχες στην εστίαση λόγω του εκρηκτικού «κοκτέιλ» των ανατιμήσεων άλλα και της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.

Ενδεικτικά, ο φρέντο εσπρέσσο στις καφετέριες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 3 έως 3,90 ευρώ, ενώ αν ισχύσουν τα όσα προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και αν δεν υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα από πλευράς κράτους, αυτές οι τιμές αναμένεται να εκτοξευθούν.

Ο Φίλιππος Αποστολίδης, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μίλησε στο Sputnik, ανέφερε πως «προς το παρόν οι συνεργαζόμενες εταιρείες που προμηθεύουν τους καφέδες δεν μας έχουν ειδοποιήσει για αύξηση».

«Άρα σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής του καφέ στο μαγαζί μας. Αν αυξηθεί η τιμή του από τις εταιρείες τότε θα δούμε πόσο θα αυξήσουμε κι εμείς την τιμή του» πρόσθεσε.

Πέρα από την έκρηξη ακρίβειας όμως, οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα παράλογα μέτρα της κυβέρνησης, αφού από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή άτομα που έχουν νοσήσει.

Ο καιρός σιγά – σιγά χαλάει όλο και περισσότερο, οι πολίτες βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και δεν προβλέπεται να δείξουν προθυμία ούτε για να πίνουν καφέ με επίδειξη εγγράφων, ούτε να πληρώνουν αυτόν τον καφέ «χρυσό». Και αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα, μια μεγάλη καθίζηση τζίρου στην εστίαση.

Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ και εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη και μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Εστίαση», Νίκος Νυφούδης.

Οι τακτικοί θαμώνες της εστίασης, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, είναι οι ηλικίες από 19 ως 55 ετών και οι μισοί από αυτούς είναι μη εμβολιασμένοι.

«Παρακαλάμε να κρατήσει η καλοκαιρία γιατί με την έλευση του κρύου, μέσα στα μαγαζιά θα μπαίνει ελάχιστος κόσμος» τόνισε ο κ. Νυφούδης.

Η εστίαση πέφτει και αυτή θύμα της διχαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, που κόβει την κοινωνία στα δύο και με καταχρηστική διάθεση απομονώνει από την κοινωνική ζωή ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού, το οποίο αναμένεται να εξαφανιστεί από το πελατολόγιο των εστιατόρων μόλις πει για τα καλά ο χειμώνας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τα καταστήματα εστίασης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα που εκτινάσσουν τα λειτουργικά κόστη στα ύψη.

Όπως είπε ο κ. Νυφούδης «η αύξηση στο ρεύμα που υπάρχει ήδη είναι τεράστια».

Όπως λέει, στο εστιατόριο του -που βρίσκεται εκτός κέντρου της Θεσσαλονίκης- πλήρωνε 400-500 ευρώ το μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τους τελευταίους μήνες «όταν άνοιξε και πάλι η εστίαση μετά το lockdown, το ποσό διπλασιάστηκε και κάθε μήνα πληρώνω 800-900 ευρώ».

Αύξηση όμως καταγράφεται, όπως λέει, και στην τιμή του κρέατος εξαιτίας της αύξησης κατά 20% στις τιμές των ζωοτροφών και «περιμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω άλλο 20%».

Εκτιμώντας το συνολικό κόστος λειτουργίας, μιλάει για μια αύξηση 30% και «παρότι προς το παρόν προσπαθούμε να την απορροφήσουμε εμείς κι όχι να την πληρώσει ο πελάτης, εάν συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων, τότε οι τιμές στους τιμοκαταλόγους θα αυξηθούν».

Είναι βέβαιο πως το ράλι των τιμών θα αναγκάσει τον κόσμο να μειώσει κατά πολύ τα έξοδα και συνυπολογίζοντας τη μεγάλη μείωση πελατείας λόγω των τιμωρητικών μέτρων της κυβέρνησης, οι επαγγελματίες της εστίασης αναμένεται να αντιμετωπίσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρχεται «ταφόπλακα» για την εστίαση τον χειμώνα: Άδεια μαγαζιά με ανατιμήσεις και απαγόρευση εισόδου σε ανεμβολίαστους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.