ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται αυξήσεις σοκ στα αλκοολούχα ποτά – Τι έχει συμβεί

Νέο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και στα αλκοολούχα ποτά.
Έρχονται αυξήσεις σοκ στα αλκοολούχα ποτά – Τι έχει συμβεί

Αλκοολούχα ποτά: Σαν μια ανηφόρα που δε φαίνεται πουθενά το τέλος της μοιάζουν οι αυξήσεις τιμών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το πορτοφόλι των καταναλωτών έχει ήδη αδειάσει από τις αυξήσεις σε βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, τις ανατιμήσεις των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και από τι φαίνεται τα νέα συνεχίζουν να είναι άσχημα.

Ιδιαίτερα για όσους έχουν βρει κάποια παρηγοριά στο ποτό με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, φαίνεται πως θα στερηθούν και τη χαρά ενός ποτού.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες, η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με αυτή, οι κανόνες για τους ελάχιστους συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα προϊόντα δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1992. Έτσι δεν λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τις εξελίξεις της αγοράς και τωρινά καταναλωτικά πρότυπα.

Από τον Ιούλιο περίπου λοιπόν, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση φόρων στα αλκοολούχα ποτά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή οι ελάχιστοι ΕΦΚ είναι στη μπύρα στο 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα για κάθε αλκοολικό βαθμό, στο κρασί στα 0 ευρώ, στα ενδιάμεσα προϊόντα τύπου λικέρ στα 45 ευρώ ανά 100λιτρο τελικού προϊόντος και 550 ευρώ ανά 100λιτρο καθαρής αλκοόλης στα οινοπνευματώδη ποτά.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 4η θέση στις πιο ακριβές χώρες για την αγορά ποτών ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, στην χώρα μας η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοολούχων ποτών φτάνει τα 10,4 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης. Ταυτόχρονα, η παράνομη κατανάλωση που διαφεύγει της φορολόγησης φτάνει το 1,5 λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.

Τα νέα μέτρα λοιπόν ενδέχεται να ενισχύσουν τη παράνομη κυκλοφορία ποτών τα οποία θα διαφεύγουν της φορολόγησης.

Επίκεντρο είναι η είδηση όχι ο δημοσιογράφος

Πάσχα: Τόσο έχει το αρνί το κιλό

ΟΑΕΔ: Πώς θα πάρετε το επίδομα εργασίας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρχονται αυξήσεις σοκ στα αλκοολούχα ποτά – Τι έχει συμβεί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις