ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερημώνει από γιατρούς το ΕΣΥ: Η καταστροφική πολιτική Πλεύρη – Γκάγκα ανάγκασε πάνω από 400 γιατρούς να φύγουν το 2022!

Μαζικό κύμα παραιτήσεων δημιουργούν οι συνθήκες διάλυσης του ΕΣΥ, που επιφέρει η πολιτική του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα
Ερημώνει από γιατρούς το ΕΣΥ: Η καταστροφική πολιτική Πλεύρη – Γκάγκα ανάγκασε πάνω από 400 γιατρούς να φύγουν το 2022!

Παραιτήσεις – ΕΣΥ: Την απόλυτη ερήμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιφέρει η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, αφού οι χαμηλές αποδοχές στο δημόσιο, η εργασιακή εκμετάλλευση και οι υποβαθμισμένες δομές Υγείας, δημιουργούν συνθήκες μαζικής φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα στοιχεία προκαλούν απόλυτο σοκ, εφόσον τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις γιατρών από το σύστημα υγείας έχουν ξεπεράσει τις 400 στον αριθμό! Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παραιτήσεων έχει να κάνει με νέους γιατρούς που η κυβέρνηση «ρίχνει» απευθείας στην εργασιακή αρένα ενός απόλυτου μπάχαλου, υποβάλλοντας τους σε συνεχείς μετακινήσεις (προκειμένου να καλυφθούν ‘’τρύπες’’), άλλα και υποχρεώνοντας τους – πολλές φορές – να αναλάβουν σοβαρότατα ιατρικά καθήκοντα που δεν αναλογούν στην μικρή εμπειρία τους!

Ας υπενθυμίσουμε ενδεικτικά μόνο την απίστευτη καταγγελία ενός νεοφώτιστου αγροτικού γιατρού στην Κρήτη, ο οποίος μόλις έναν χρόνο αφότου τελείωσε το Πανεπιστήμιο, και χωρίς να διαθέτει την επαρκούσα εκπαίδευση και κλινική εμπειρία, τοποθετήθηκε υποχρεωτικά στην Α’ Χειρουργική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων! Φυσικά ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να αντέξει το δυσανάλογο βάρος της ευθύνης και την ψυχολογική φθορά που του προκαλούσε το να αναλαμβάνει περιστατικά που δεν είχε την εμπειρία να διαχειριστεί, και έτσι υπέβαλε την παραίτηση του.

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ με απόλυτη ευθύνη του υπουργού Υγείας, οδηγούν εκατοντάδες νέους γιατρούς να αναζητήσουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Και το τραγικότερο απ’ όλα είναι πως ενώ η Ελληνική πολιτεία επιβαρύνεται με ένα μεγάλο κόστος εκπαίδευσης όλων αυτών των γιατρών, τελικά τις υπηρεσίες τους απολαμβάνουν ξένα συστήματα Υγείας και πολίτες άλλων χωρών! Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΣΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ!

Μιλάμε για ένα σοκαριστικό «brain drain» επιστημονικού προσωπικού που αφορά άμεσα το μέλλον της υγείας της Ελλάδας. Ένα μέλλον που μας εγκαταλείπει με γοργούς ρυθμούς!

Όμως οι παραιτήσεις δεν αφορούν μόνο νεοφώτιστους γιατρούς που μεταναστεύουν αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό. Στη λίστα των αποχωρήσεων βρίσκονται και έμπειροι γιατροί του συστήματος Υγείας, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν πλέον στις συνθήκες διάλυσης που επικρατεί στο εθνικό σύστημα.

Ο γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου προχώρησε στην αποκάλυψη των στοιχείων που δείχνουν την μαζική φυγή των γιατρών και την αποδυνάμωση της χώρας επιστημονικά άλλα και οικονομικά, αφού το επιστημονικό δυναμικό που εγκαταλείπει τις τάξεις του ΕΣΥ έκανε τις σπουδές του με έξοδα της Πολιτείας, και τελικά τις υπηρεσίες του καρπώνονται είτε οι εγχώριοι κλινικάρχες, είτε άλλες χώρες.

Μιλάμε για ένα διαρκές έγκλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας που έρχεται να προστεθεί στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόστηκε στην περίοδο της πανδημίας. Όπως καταγγέλλουν πολλοί γιατροί, οι 400 αποχωρήσεις του 2022 είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, μπροστά στις συνθήκες ερημοποίησης που κυριάρχησαν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Υπολογίζεται πως στα χρόνια της πανδημίας ένα ποσοστό μεταξύ 30-40% των εκπαιδευόμενων νέων γιατρών αποχώρησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ερημώνει από γιατρούς το ΕΣΥ: Η καταστροφική πολιτική Πλεύρη – Γκάγκα ανάγκασε πάνω από 400 γιατρούς να φύγουν το 2022!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.