ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΥ: Βάρεσαν «κανόνι» τα χειρουργεία του «Αγλαΐα Κυριακού» – Δεν υπολογίζουν ούτε τα παιδιά – Στο «και πέντε» παίρνει μέτρα ο Γεωργιάδης μετά την κατακραυγή

ΕΣΥ: Μετά την κατακραυγή για το «πάγωμα» των χειρουργείων λόγω υποστελέχωσης, ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα...
ΕΣΥ: Βάρεσαν «κανόνι» τα χειρουργεία του «Αγλαΐα Κυριακού» – Δεν υπολογίζουν ούτε τα παιδιά – Στο «και πέντε» παίρνει μέτρα ο Γεωργιάδης μετά την κατακραυγή

Σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προωθεί το νομοσχέδιο των γκέι υιοθεσιών διότι δήθεν… ενδιαφέρεται για το «συμφέρον» των παιδιών, η τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ δείχνει το πραγματικό «ενδιαφέρον» του Μαξίμου για αυτά.

Ας μην αναφερθούμε στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια μαιευτήρια, αλλά να δούμε τι γίνεται στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου η υποστελέχωσή του είναι τόσο μεγάλη, που οι γιατροί αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν ρολά» και να σταματήσουν τα χειρουργεία, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να «τρέχει» τελευταία στιγμή να βρει λύση, διότι έγινε ρεζίλι στο πανελλήνιο.

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από χθες. Στη συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (8/2), αποφασίστηκε η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων από τις 12 Φεβρουαρίου , λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων.

Το νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εφημερεύει εναλλάξ με το νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα. «Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Αυτά συμβαίνουν εφόσον το υπουργείο Υγείας σκοπίμως κρατάει για χρόνια ένα νοσοκομείο να λειτουργεί στο όριο της αντοχής του. Το έλλειπες προσωπικό ίσα να μπορεί να «συρθεί» σε μια υποτυπώδη λειτουργία. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι θέμα χρόνου για το νοσοκομείο να βαρέσει διάλυση. Το ίδιο ισχύει για πολλά νοσοκομεία της χώρας που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Αλλά εδώ το έγκλημα είναι διπλό. Εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά και οικογένειες που αγωνιούν. Το Αγλαΐα Κυριακού είναι το ένα από τα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Και το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για το καλό των παιδιών είναι τόσο… μεγάλο, που το άφησαν να καταρρεύσει εντελώς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ασχολείται με το να διαφημίζει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, την ίδια ώρα πού στα παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρχουν λίστες αναμονής χιλιάδων παιδιών που περιμένουν ακόμα και 2-3 χρόνια να χειρουργηθούν. Και ο βασικός λόγος αυτής της τραγικής καθυστέρησης είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων. Και φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία 4-5 χρόνια αναπαράγεται η ίδια κραυγή απόγνωσης από δεκάδες νοσοκομεία της χώρας: «δεν έχουμε προσωπικό, πάμε για κλείσιμο».

Το υποκριτικό ενδιαφέρον του Άδωνι Γεωργιάδη για να βρει λύση στο «και πέντε», για το Αγλαΐα Κυριακού, δεν πείθει κανέναν. Ο ίδιος γνωρίζει καλά τις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου παίδων, και η κυβέρνηση τις κάλυπτε τόσο καιρό. Μετά την κατακραυγή που δέχτηκε ο υπουργός Υγείας, βγαίνει… μπροστά δήθεν για να διορθώσει την κατάσταση. Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» και πάλι.

Σε πρώτη φάση, γίνεται το κλασσικό «μπάλωμα» με μετακίνηση παιδοαναισθησιολόγων, για να λυθεί το ζήτημα στο «Αγλαΐα Κυριακού» και να μεταφερθεί κάπου αλλού. Ήταν μια τακτική που ακολουθούσε κατά κόρον και ο προκάτοχος του Άδωνι, Θάνος Πλεύρης.  Σε δεύτερη φάση, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα προκηρυχθούν άμεσα τρεις θέσεις αναισθησιολόγων.

Ούτε έτσι λύνεται το πρόβλημα όμως. Διότι δεν υπάρχουν σοβαροί μισθοί και κίνητρα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Τρεις αναισθησιολόγοι θα σου έρθουν (αν έρθουν) και αρκετοί περισσότεροι θα φεύγουν. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών, όταν ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει διπλά και τριπλά χρήματα στο εξωτερικό.

Επομένως οι κινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη είναι μια τρύπα στο νερό, όσο η κυβέρνηση κρατά το ΕΣΥ υπό καθεστώς ελεγχόμενης κατάρρευσης. Τα προβλήματα θα επανεμφανιστούν και το πιο τραγικό είναι ότι την «πληρώνουν» ακόμα και τα παιδιά…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΕΣΥ: Βάρεσαν «κανόνι» τα χειρουργεία του «Αγλαΐα Κυριακού» – Δεν υπολογίζουν ούτε τα παιδιά – Στο «και πέντε» παίρνει μέτρα ο Γεωργιάδης μετά την κατακραυγή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.