Η απεργία στην εστίαση στέφθηκε, πλην εξαιρέσεων, με απόλυτη επιτυχία σε ότι έχει να κάνε τη συμμετοχή. Κάτι ξέχασαν ωστόσο οι απεργοί…

Η απεργία στην εστίαση στέφθηκε, πλην εξαιρέσεων, με απόλυτη επιτυχία σε ότι έχει να κάνε τη συμμετοχή. Κάτι ξέχασαν ωστόσο οι απεργοί…

Εστίαση – απεργία: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένας από τους κλάδους που χτυπήθηκε περισσότερο. Ο κορονοϊός έκανε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τα οποία έπληξαν ανεπανόρθωτα την εστίαση. Η απεργία ήταν μια δήλωση προβληματισμού. Έλειπε όμως το stop του διαχωρισμού ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Το ότι ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση. Τα απανωτά lockdowns λόγω Covid-19, τα «ήξεις αφήξεις» σε ότι έχει να κάνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τους δικαιούχους και οι συνεχείς αλλαγές στο τι ισχύει στην υπόθεση των μέτρων έχουν γονατίσει τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Οι προσαρμογές που έχουν να κάνουν στο χώρο τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις, το εργατικό προσωπικό που έμεινε εκτός για πολύ μεγάλο χρονικό και φυσικά μην ξεχνάμε πλέον την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα. Η πρώτη ύλη των αγαθών έχει εκτοξευθεί, δημιουργώντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε ό,τι έχει να κάνει με το πιθανό κέρδος.

Εστίαση – απεργία: Τα αιτήματα και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων

Η απεργία έγινε με σκοπό να ακουστούν τα προβλήματα και φυσικά τα αιτήματα προς την πολιτεία. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Αναπροσαρμογή προστίμων και μετατόπισής τους στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
  • Επιδότηση ενοικίου
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων
  • Νέες χρηματοδοτήσεις

 

Το κύριο βάρος των αιτημάτων έχει να κάνει με την οικονομική ενίσχυση. Κάποια από αυτά τα μέτρα ενδεχομένως να έχει όντως τη δυνατότητα η πολιτεία να τα προσφέρει. Διευκολύνσεις και οικονομικής φύσεως ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα και να κάνουν τον μύλο της εστίασης να γυρίζει και πάλι.

Είναι λυπηρό, ωστόσο, να βλέπει κανείς στην κορυφή της λίστας την προτροπή συνέχισης στον κοινωνικό διχασμό. Στη θέση της μετατόπισης του προστίμου από τον ιδιοκτήτη στον παραβάτη είναι μια επιεικώς απαράδεκτη τοποθέτηση. Αυτή είναι η ουσία; Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο ή να σταματήσει ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στην πρόσβαση της εστίασης;

Ο κόσμος σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε με τον τρόπο του δίπλα στην εστίαση. Αναγνώρισε το καίριο πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος από τα μέτρα της πανδημίας. Χαίρομαι που το μέσο το οποίο εργάζομαι έδωσε μεγάλη προβολή στην πορεία που είχαν στο σύνταγμα και που τάχθηκε κατά του εμπάργκο των μαγαζιών της εστίασης όταν, μη έχοντας άλλη επιλογή, άνοιξαν τους κλειστούς χώρους τους μόνο για εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Πρώτο από όλα τα αιτήματα έπρεπε να είναι να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Φυσικά με τους ανεμβολίαστους να έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν ως πελάτες στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου, Τότε, θα δουν αλλαγή και στην πελατεία και στον τζίρο τους.

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο