ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνικό Σύστημα Υγείας – Ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών

Ψηλά στην εκτίμηση των θεσμών της Ελληνικής Κοινής Γνώμης μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις (82%), βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με 71%.
Εθνικό Σύστημα Υγείας  – Ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών

Γράφει ο Κούσαντας Κωνσταντίνος, Αντιστράτηγος ΕΑ: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας για το 2021, βρίσκεται στην 41η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 191 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 322 Κέντρα Υγείας, 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας και 73 Νοσοκομεία για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε όλη την Ελλάδα.

Το ΕΣΥ, ένα δίκτυο νοσηλείας και παροχής πρώτων βοηθειών πανελλαδικά, από το μικρότερο ακριτικό Ελληνικό νησί μέχρι την πρωτεύουσα, παρέχει κάθε είδους νοσηλεία και πρώτες βοήθειες, ημέρα και νύχτα ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το ΕΚΑΒ στην πρώτη γραμμή (αεροπλάνα και ελικόπτερα ακόμα και των Ενόπλων Δυνάμεων, διακομιδές με σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ασθενοφόρα) χωρίς να υπάρχει διάκριση των πολιτών στις παροχές πρώτων βοηθειών. Παρόλη την 10ετή οικονομική κρίση, την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της πανδημίας και παρόλες τις περικοπές των πιστώσεων, το ΕΣΥ δεν έκανε καμία έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Από την αρχή του 2020 και κατά την συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας μέχρι σήμερα, το ΕΣΥ δοκιμάζεται καθημερινά με το επιστημονικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους, βοηθητικό προσωπικό να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών που είναι ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο.

Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ καθημερινά σε συνθήκες πανδημίας ασκούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εδώ και 2 χρόνια χωρίς να υπολογίζουν γιορτές, αργίες, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα. Με αμοιβές των 1.000€ πολλοί εξ αυτών δεν σκέφθηκαν ποτέ να κάνουν πίσω. Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη σώζουν ζωές, θεραπεύουν παρόλο που η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις ούτε για αυτούς, ούτε για τις οικογένειές τους ούτε για τους υπερήλικες γονείς τους.

Δεν ζητούν επιπλέον αμοιβές, δεν ζητούν επαίνους, δεν ζητούν επιβράβευση. Ταπεινά και σιωπηλά καθημερινά κάνουν την δουλειά τους και αυτός είναι ο λόγος που τους επιβραβεύουν ηθικά με την εκτίμηση τους οι Έλληνες πολίτες. Καθημερινά το υγειονομικό προσωπικό μάχεται στις κλινικές παροχής νοσηλείας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για το πολυτιμότερο αγαθό όλων των ανθρώπων, την υγεία.

Στην μάχη κατά του αόρατου εχθρού της πανδημίας όλοι είναι ενωμένοι. Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με ειδικότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, προσωπικό από ιδιωτικές κλινικές, ιδιώτες γιατροί, Έλληνες γιατροί του Εξωτερικού που είναι καταξιωμένοι σε όλο τον κόσμο και χαίρουν εκτίμησης διεθνώς.

Ο θεσμός του ΕΣΥ δεν πρέπει να έχει πολιτική απόχρωση, δεν πρέπει να έχει πολιτική ταυτότητα. Δεν πρέπει να εξαρτάται από κυβερνήσεις, κόμματα, ποιος είναι υπουργός ή Διοικητής Νοσοκομείου. Βεβαίως μπορεί πάντα να υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, να γίνονται παραλήψεις όπως οπουδήποτε συμβαίνει.

Κανείς όμως δεν μπορεί να απαξιώσει τον θεσμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κανείς δεν μπορεί τον μηδενίσει, διότι λειτουργεί ανεξάρτητα και είναι καταξιωμένος όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στην ατομική συνείδηση όλων μας από προσωπικές μας εμπειρίες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας – Ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.