ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ετήσια άδεια: Πόσες μέρες χάνουν οι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά την ετήσια άδεια και τις μέρες που χάνουν οι γονείς που χρησιμοποίησαν την άδεια ειδικού σκοπού, λόγω του κορονοϊού. Συγκεκριμένα,  τονίζεται ότι όσοι έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού θα μπορούν να πάρουν κανονικά το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας τους. Υπενθυμίζεται ότι άδεια ειδικού σκοπού είχε δοθεί...
Ετήσια άδεια: Πόσες μέρες χάνουν οι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά την ετήσια άδεια και τις μέρες που χάνουν οι γονείς που χρησιμοποίησαν την άδεια ειδικού σκοπού, λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα,  τονίζεται ότι όσοι έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού θα μπορούν να πάρουν κανονικά το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας τους.

Υπενθυμίζεται ότι άδεια ειδικού σκοπού είχε δοθεί με τα προσωρινά μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας, προκειμένου οι γονείς να μπορούν να παραμείνουν σπίτι και να προσέχουν τα παιδιά τους.

Για  κάθε τρεις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, κάνουν χρήση και μιας ημέρας από την κανονική τους άδεια, η οποία αφαιρείται από τη συνολικά δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2020.

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα προκειμένου το σχήμα αυτό να επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη των μέτρων και πάντα κατ’ αναλογία με το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύψας: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καραντίνα ξανά» (vid)

Έτσι κατόπιν αυτών το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι διατάξεις περί ετήσιας κανονικής άδειας και κατάτμησης αυτής, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και στις παρούσες έκτακτες και προσωρινές συνθήκες. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά σε εργαζόμενους γονείς που έχουν κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού (και συνεπώς εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνη των εργαζομένων που έχουν προβεί σε κατάτμηση του χρόνου αδείας τους σε περισσότερες των δύο περιόδων κατά τα οριζόμενα στις προαναφερθείσες διατάξεις περί κατάτμησης του χρόνου αδείας), και θέλουν να κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής άδειας, μπορούν να το κάνουν εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λήψης ετήσιας κανονικής άδειας και τηρούν τη νομίμως προβλεπόμενη διαδικασία.

Ευνόητο είναι ότι και στην περίπτωση αυτή, η μία εκ των περιόδων κατάτμησης πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες, επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων 12 εργασίμων ημερών, εκτός εάν οι υπολειπόμενες ημέρες αδείας των εν λόγω εργαζομένων δεν επαρκούν για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Στην περίπτωση αυτή θα λάβουν το υπόλοιπο των ημερών που έχουν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ετήσια άδεια: Πόσες μέρες χάνουν οι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση άδειας ειδικού σκοπού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.