ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι κάνει μεταφορές χρημάτων η μαφία – Ο ρόλος του bitcoin

Σε κρυπτονομίσματα bitcoin κάνουν πλέον τις συναλλαγές τους οι μαφίες σε Ιταλία και Γερμανία.
Έτσι κάνει μεταφορές χρημάτων η μαφία – Ο ρόλος του bitcoin

Τα ψηφιακά νομίσματα, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να καθιερώνονται στο οργανωμένο έγκλημα με το bitcoin να επικρατεί.

Το Bitcoin είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα.  Είναι καθαρά ψηφιακό, και δεν εκδίδεται σε χειροπιαστή μορφή. Τα ψηφιακά αυτά χρήματα βασίζονται κυρίως σε κωδικούς, οι οποίοι αποτελούνται από αριθμούς και γράμματα. Κατά κανόνα διακινούνται με αποκεντρωμένο τρόπο και απευθείας μεταξύ των χρηστών, δηλαδή όχι μέσω κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κατά συνέπεια και εκτός κρατικών ρυθμίσεων. Για να διασφαλιστεί ότι τα bitcoin δεν μπορούν να αντιγραφούν, βασίζονται σε μια σύνθετη τεχνολογία βάσεων δεδομένων, το λεγόμενο blockchain.

Κορυφαίο στέλεχος του DIA, δηλαδή της της υπηρεσίας που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία μίλησε ανώνυμα σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο τύπου για τις νέες εξελίξεις. Η μαφία στην Ιταλία φέρεται να έχει εκσυγχρονίσει τη δράση της. Χρησιμοποιεί πλέον συχνά κρυπτονομίσματα για τις παράνομες δραστηριότητές της. «Τις εγκληματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαφίας, τις συμφέρει να τα χρησιμοποιούν για τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε ο ίδιος.

Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι γρήγορες και ασφαλείς, προσφέροντας και ένα είδος ανωνυμίας – πλεονεκτήματα που είναι φυσικά εξαιρετικά χρήσιμα και για παράνομες επιχειρήσεις. Επομένως δεν είναι εύκολο να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το παράνομο εμπόριο. «Η μαφία εισήλθε στον χρηματοπιστωτικό κόσμο εξαιτίας αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης», εξηγεί ο αρμόδιος αστυνομικός.

Η χρήση τους από τις μαφίες της Ιταλίας

Οργανώσεις της μαφίας, όπως η Ντρανγκέτα στην Καλαβρία, χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα για συναλλαγές με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, όπως περιγράφεται στην τελευταία έκθεση προς την ιταλική Βουλή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.  Η έκθεση αναφέρει επίσης: «Η μαφία φαίνεται επίσης να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις δυνατότητες του λεγόμενου σκοτεινού διαδικτύου, οι οποίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τεράστιες ροές οικονομικών πόρων στην απόλυτη παρανομία». Η Μαφία δηλαδή μετακινεί τεράστια χρηματικά ποσά στο λεγόμενο Dark Web, εκεί όπου οι πληρωμές γίνονται κυρίως με κρυπτονομίσματα. Μπορεί έτσι να «ξεπλύνει» χρήματα ή να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της απαρατήρητη.

Η ιταλική αστυνομία φέρεται να έχει ενισχύσει τις μονάδες της που ερευνούν στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια για αυτόν τον λόγο. Μάλισταμ η οικονομική αστυνομία και οι Καραμπινιέροι, συμμετέχουν επίσης στις έρευνες.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία

Πέρα από τις δράσεις της περιβόητης Ιταλικής Μαφίας, και στην Γερμανία το οργανωμένο έγκλημα έχει εκσυγχρονίσει τη δράση του. «Η χρήση κρυπτονομισμάτων για online πληρωμές ποινικών αδικημάτων, τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο της τελωνειακής διοίκησης έχει αυξηθεί σημαντικά», αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στη Βόννη. Οι νέες έρευνες έχουν δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματίες χρησιμοποιούν bitcoins και το νόμισμα Monero. Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων τόνισε επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται με σκοπό να εξασφαλίσουν την ανωνυμία σε διαδικασίες παραγγελίας και αποστολής παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Διαβάστε Επίσης:

Προσοχή: Απάτη με bitcoin – Δείτε πώς του έκλεψαν 9.000 ευρώ

Ιακωβίδης: Προσοχή! Χάκαραν το Instagram του – Δεν είναι αυτός που ζητάει bitcoin

Κορονοϊός: Φάρμακο για την χοληστερόλη κατάλληλο και για τον κορονοϊό;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έτσι κάνει μεταφορές χρημάτων η μαφία – Ο ρόλος του bitcoin», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.