ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurostat: Σοκ με 12% έως 13% πληθωρισμό – Σχεδόν αβοήθητοι οι πολίτες βλέπουν να καλπάζει η ακρίβεια

Σε ιστορικό υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με 12% όπως καταγράφει η Eurostat. Τσακίζεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Eurostat: Σοκ με 12% έως 13% πληθωρισμό – Σχεδόν αβοήθητοι οι πολίτες βλέπουν να καλπάζει η ακρίβεια

Στην εφιαλτική δίνη του πληθωρισμού στροβιλίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με νέα άλματα να σημειώνονται κάθε μήνα. Βάσει των στοιχείων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12%, έναντι του 10,5% που ήταν τον Μάιο και 9,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Αν συγκρίνει κανείς δε, το ποσοστό εναρμονισμένου πληθωρισμού του περασμένου Ιουνίου, καταλαβαίνει για τι πρωτοφανή εκτροχιασμό της ακρίβειας μιλάμε, εφόσον τέτοια εποχή πέρυσι ο πληθωρισμός ήταν 20 φορές πιο κάτω, στο 0,6%!

Αν λάβουμε υπόψη την απόκλιση προς τα κάτω του εναρμονισμένου ευρωπαϊκού δείκτη, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου, ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα ξεπεράσει αρκετά το 12% και πιθανώς να κινηθεί έως το 13%! Ο πληθωρισμός που καταγράφει η χώρα μας πρόκειται για ιστορικό υψηλό των τελευταίων 29 ετών, αφού τέτοια ποσοστά έχουν να εμφανιστούν από τον Δεκέμβριο του 1993.

Εντωμεταξύ σε τελευταία έρευνα της Pulse RC που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου στην Αττική, το 83% των πολιτών χαρακτήρισε ανεπαρκή ή λανθασμένα τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια. Παρόμοια άποψη έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως αφήνονται εκτεθειμένοι στο αδηφάγο «τέρας» του πληθωρισμού από μια κυβέρνηση που αρνείται να συγκρουστεί με τα γενεσιουργά αίτια της επιπρόσθετης ακρίβειας. Τα ποσά που έδωσε το Μαξίμου ως επιδότηση στα καύσιμα δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των τεράστιων αυξήσεων σε βενζίνη και πετρέλαιο, αποτέλεσμα των υπέρογκων φόρων κατανάλωσης και των υπερκερδών μιας αλυσίδας που κερδοφορεί ανεξέλεγκτα από τα καύσιμα.

Για όσο το «τέρας» του πληθωρισμού γιγαντώνεται και κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών, οι μόνες απαντήσεις της κυβέρνησης ως τώρα είναι να επιδοτεί την κερδοσκοπία των λίγων και να διατείνεται πως δεν μπορεί να κόψει τους φόρους γιατί: α) Θα στερηθεί έσοδα το κράτος που θα πρέπει να τα πάρει από αλλού και β) ότι δήθεν με αυτόν τον τρόπο «ευνοούνται οι πλούσιοι».

Την ίδια ώρα εγκρίνονται από την κυβέρνηση πακτωλοί χρημάτων προς όφελος των ιδιωτών, όπως για παράδειγμα τα δεκάδες δισεκατομμύρια που δίνονται για το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Παράλληλα η εκμετάλλευση των εργαζομένων εντείνεται με περεταίρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι χαμηλοί μισθοί παραμένουν, η ανεργία καλπάζει και η υπέρογκη φορολογία του λαού παραμένει ίδια και απαράλλακτη, τσακίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Αντί να δοθεί μια άμεση «ανάσα» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, η κυβέρνηση παραμένει στον ρόλο του «τροχονόμου» της ακρίβειας και του πληθωρισμού και αφήνει τον λαό να πληρώνει το τίμημα για την πολυπόθητη… ευημερία του κεφαλαίου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eurostat: Σοκ με 12% έως 13% πληθωρισμό – Σχεδόν αβοήθητοι οι πολίτες βλέπουν να καλπάζει η ακρίβεια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.