ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Προσοχή – Έτσι δεν μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα
Ευλογιά των πιθήκων: Προσοχή – Έτσι δεν μεταδίδεται

Ευλογιά των πιθήκων: Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρος Ινστιτούτου Πρόληψης, σχολίασε τη μεταδοτικότητά της και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα μίλησε στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» στο Open TV και αναφέρθηκε αναλυτικά στη μολυσματική ασθένεια.

Ιδού ένα απόσπασμα των δηλώσεων που έκανε η Αθηνά Λινού για την ευλογιά των πιθήκων:

«Δυστυχώς επειδή ήδη αυτή η αρρώστια δεν υπήρχε στις περισσότερες χώρες του κόσμου -υπήρχε ενδημικά μόνο σε ορισμένα κράτη της Αφρικής- έχει τώρα πλέον φτάσει να αναγνωρίζεται σε 20 διαφορετικές χώρες. Όχι με υπερβολικά μεγάλο αριθμό, αλλά είναι μακροχρόνια. Παίρνει πολύ καιρό από την ώρα που εκτίθεται κάποιος μέχρι να νοσήσει, δηλαδή ξεπερνά τις 10 μέρες. Βέβαια, αυτήν την περίοδο δεν μεταφέρει τη νόσο. Δεν μεταδίδει αν δεν έχει συμπτώματα και, μάλιστα, αν δεν έχει συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με τις βλάβες του δέρματος, τα εξανθήματα.

Επομένως, πρέπει τώρα να ανησυχούμε για την περίπτωση που θα εμφανιστούν και άλλα κρούσματα, τα οποία θα προέλθουν από επαφές με τα 200 περίπου περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί πλέον. Δεν μεταδίδεται όπως η Covid. Μεταδίδεται με μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία είμαστε σε θέση να δούμε, αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περιέχουν.

Το κακό είναι ότι ο ιός ζει αρκετές ώρες σε επιφάνειες, κάτι που δεν ήταν σίγουρο για τον κορονοϊό. Όταν χρησιμοποιήθηκε η ευλογιά τον 18ο αιώνα για να μεταδοθεί στους Ινδιάνους της Αμερικής, απλώς τους έστειλαν σαν δώρο μολυσμένες κουβέρτες. Οπότε ιδιαίτερη προσοχή σε ενδύματα, παπλώματα, σεντόνια, πετσέτες…».

 

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Κόλαση με 38άρια από εδώ και πέρα!

Fuel Pass: Νέο επίδομα βενζίνης μέσα στο καλοκαίρι – Ποιοι το δικαιούνται

Power Pass: Οριστικό! Τότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα

 

Ακούστε όλα όσα είπε η Αθηνά Λινού για την ευλογιά των πιθήκων:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευλογιά των πιθήκων: Προσοχή – Έτσι δεν μεταδίδεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.