ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξωση στην ανθρωπιά: Πετούν στον δρόμο άνεργη μητέρα 2 παιδιών – «Ζητώ παράταση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και αρνούνται»

Μετά τις εικόνες ντροπής στο σπίτι της Ι. Κολοβού, μια μητέρα 2 ανήλικων παιδιών καταγγέλλει πως αντιμετωπίζει την έξωση μην έχοντας που να μείνει.
Έξωση στην ανθρωπιά: Πετούν στον δρόμο άνεργη μητέρα 2 παιδιών – «Ζητώ παράταση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και αρνούνται»

Έξωση – καταγγελία: Δύο μέρες μετά τις εικόνες ντροπής της βίαιης έξωσης της Ιωάννας Κολοβού που σόκαραν το πανελλήνιο, άλλο ένα ανθρώπινο δράμα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα με τα νοικοκυριά που βλέπουν την περιουσία τους να γίνεται λεία για τα «κοράκια» των τραπεζών. Την ίδια στιγμή το «αυτί» της κυβέρνησης όχι απλά δεν ιδρώνει, άλλα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επιρρίπτει και ευθύνες στους πολίτες που χάνουν τις περιουσίες τους, λέγοντας πως δεν εκμεταλλεύονται τις… δυνατότητες του νόμου.

Η κυβέρνηση δηλαδή αντί να φροντίσει να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλαίσιο προστασίας για να σώνονται περιουσίες, ζητάει και τον λόγο από τους υποψήφιους άστεγους. Με τους μισθούς να βρίσκονται στο ναδίρ και την ακρίβεια στο ζενίθ, χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα βασικά έξοδα για να επιβιώσουν. Πόσο μάλλον δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάλγητες απαιτήσεις των τραπεζών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή δανείων, που να προσαρμόζονται στις πραγματικές δυνατότητες του νοικοκυριού.

Σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 έγινε μια συγκλονιστική καταγγελία μιας άνεργης και διαζευγμένης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών. Όπως εξήγησε προς τους δημοσιογράφους, η γυναίκα έχει διορία λίγων ημερών για να εγκαταλείψει το σπίτι της που αγόρασε με δάνειο, το οποίο δεν μπορεί να εξοφλήσει λόγω οικονομικής αδυναμίας. Με τρεμάμενη φωνή, αποκάλυψε πως δεν της παρέχεται ούτε καν μια παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, αφού η ίδια και τα παιδιά της δεν θα έχουν που να μείνουν σε περίπτωση έξωσης!

«Ζητάω παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και αρνούνται. Πού θα πάω τα παιδιά μου; Δεν ξέρω τι να κάνω. Με ενοχλούν καθημερινά. Είμαι άνεργη με δύο παιδιά και με πετάνε στον δρόμο. Το χρέος μου έχει ανέλθει σε 54.000 ευρώ. Δεν έχω να πληρώσω ούτε τη μεταφορική. Πού θα πάω; Τι θα κάνω; Η οικογένεια μου είναι στην επαρχία. Ζητάω παράταση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και αρνούνται. Πού θα πάω τα παιδιά μου;», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μόνο που με κρατάει είναι τα δύο παιδιά μου», κατέληξε.

Το ακίνητο στο οποίο διαμένει η γυναίκα είναι αξίας άνω των 130.000 ευρώ και για την αγορά του χρησιμοποίησε τις οικονομίες της και πρόσθετα πήρε δάνειο 60.000 ευρώ. Όπως ανέφερε στην εκπομπή, η γυναίκα κάποια στιγμή έμεινε άνεργη και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δόσεων, ενώ η οφειλή της προς την τράπεζα ανήλθε σε 54.000 ευρώ. Το σπίτι έχει ήδη χαθεί και έχει καταλήξει προς τα γνωστά «αρπακτικά» της αγοράς, αφού η γυναίκα ανέφερε πως η τράπεζα πούλησε το «κόκκινο δάνειο» για το πολύ 5.000 ευρώ. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι, ακόμη και αν συγκεντρωνόταν σήμερα το οφειλόμενο ποσό δεν θα μπορούσε να γίνει ανάκτηση του. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για το 2028.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία σήμερα. Μπροστά σε τέτοια δράματα, οποιαδήποτε βαρύγδουπη δήλωση της κυβέρνησης για δήθεν στήριξη των νοικοκυριών μοιάζει προκλητική και αστεία. Ζούμε σε μια εποχή που οι διάφοροι «Πάτσηδες» βρίσκονται μέχρι και στα βουλευτικά έδρανα, και οικογένειες πετιούνται στον δρόμο για να έρθουν τα funds και να αγοράσουν τις λεηλατημένες περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί. Ούτε καν ευαισθησία για οικογένειες με ανήλικα παιδιά δεν υπάρχει.

Πάνω από 17.620 ακίνητα βγήκαν σε πλειστηριασμό μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τα 4.190 από αυτά μάλιστα, το 1/3 δηλαδή, να «ευδοκιμούν» και τα σπίτια να αλλάζουν χέρια. Μια καθόλα… νόμιμη λεηλασία άνευ προηγουμένου, που έχει ψηφιστεί και στηριχθεί διαδοχικά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Περιουσίες, κόποι και όνειρα ζωής βγαίνουν στο «σφυρί» με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η «άρχουσα τάξη» απολαμβάνει την σκανδαλώδη εύνοια του τραπεζικού συστήματος. Και για να δικαιολογηθούν αυτά τα φαινόμενα αίσχους αναπαράγεται η «καραμέλα» των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ οι κυριότερες αιτίες για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων είναι οι απολύσεις, η ανεργία και η ακρίβεια.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έξωση στην ανθρωπιά: Πετούν στον δρόμο άνεργη μητέρα 2 παιδιών – «Ζητώ παράταση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και αρνούνται»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.