ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φακέλωμα των Ελλήνων με το ψηφιακό χρήμα – «Ψαλίδι» στο όριο πληρωμών με μετρητά

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να περιορίσει κι άλλο τις συναλλαγές με μετρητά, δίνοντας έτσι το απόλυτο προβάδισμα στις ψηφιακές συναλλαγές
Φακέλωμα των Ελλήνων με το ψηφιακό χρήμα – «Ψαλίδι» στο όριο πληρωμών με μετρητά

«Ψαλίδι» στις αγορές με μετρητά: Άρον – Άρον προσπαθεί η κυβέρνηση να εγκλωβίσει τον λαό σε μια «ψηφιακή εποχή» απολύτως ελεγχόμενων συναλλαγών όπου οι πολίτες θα είναι ολοκληρωτικά εξαρτημένοι από το τραπεζικό σύστημα. Έχοντας ως στόχο να αυξηθούν και άλλο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στενέψει κι άλλο τα όρια των πληρωμών με μετρητά.

Το όριο συναλλαγών που ισχύει σήμερα για μετρητά είναι στα 500 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μειώσει το πλαφόν στα 200 ευρώ. Η χρησιμοποίηση μετρητών για συναλλαγές άρχισε να περιορίζεται στην οικονομία της χώρας ήδη από την περίοδο των μνημονίων, όταν και ορίστηκε το όριο στα 500 ευρώ.

Πρακτικά, η περαιτέρω μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά, συνεπάγεται ότι ο κάθε πολίτης για να εξοφλήσει ποσά άνω των 200 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή κάρτα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Αυτό σημαίνει πως – ουσιαστικά – ό,τι αγοράζει ο κάθε πολίτης θα ελέγχεται, θα διασταυρώνεται και θα επεξεργάζεται από ένα τραπεζικό δίκτυο το οποίο θα μπορεί να καταγράφει κάθε καταναλωτική συνήθεια. Η ιδιωτικότητα των αγορών παύει να υφίσταται και κάθε καταναλωτής γίνεται ένα στατιστικό καταναλωτικών συνηθειών.

Πρόκειται για μια επιδίωξη που στόχο δεν έχει μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά να φακελώσουν πλήρως τους Έλληνες βλέποντας ανά πάσα στιγμή τι κάνει, που βρίσκεται και τι ξοδεύει.

Επιπλέον η χρησιμοποίηση του πλαστικού χρήματος είναι κάτι που «βολεύει» τον άκρατο καταναλωτισμό, αφού ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί μετρητά έχει πολύ καλύτερη αίσθηση του τι ξοδεύει, ενώ η ευκολία του περάσματος της κάρτας από το POS, δίνει την ψυχολογική ψευδαίσθηση της χρηματικής άνεσης (ενώ πρακτικά ο μισθός εξανεμίζεται).

Επιπροσθέτως το πλαστικό χρήμα θα αφαιρέσει κι άλλο μετρητό από την ήδη «στεγνή» αγορά, ενώ θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ευελιξία των μικρομεσαίων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην διαχείριση των μετρητών, ενώ με την κάρτα τα ποσά αποθηκεύονται πρώτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επεκτείνονται και τα POS

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η επέκταση των POS σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου, μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι κλάδοι, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

Κάποια θέατρα και κινηματογράφοι,

ταξί,

περίπτερα

λαϊκές αγορές

καφενεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως μικρά χωριά.

Μειώνονται τα ΑΤΜ

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Ο λόγος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης των ΑΤΜ είναι αυξημένα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φακέλωμα των Ελλήνων με το ψηφιακό χρήμα – «Ψαλίδι» στο όριο πληρωμών με μετρητά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.