ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Fire retardant: «Νερό με χρώμα» θα ρίχνουν στις πυρκαγιές για να τις επιβραδύνουν

Με ένα νέο «όπλο» ονόματι «Fire retardant» εξοπλίζει η Πολιτική Προστασία τη «φαρέτρα» τις Πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες αυτό το καλοκαίρι.
Fire retardant: «Νερό με χρώμα» θα ρίχνουν στις πυρκαγιές για να τις επιβραδύνουν

Στην προμήθεια του Fire retardant, του επιβραδυντικού υγρού που είναι ευρέως διαδεδομένο στην Πυροσβεστική κυρίως στις ΗΠΑ στην κατάσβεση πυρκαγιών προχώρησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους ενώ ήδη έχουν υπάρξει δύο πυρκαγιές στην Αττική που χρειάστηκαν την άμεση ανταπόκριση των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Το περσινό δραματικό καλοκαίρι με τις φωτιές στην Εύβοια είναι η σημαία στην προσπάθεια αποφυγής νέων παρόμοιων τραγικών καταστάσεων με πυρκαγιές στη χώρα μας.

Καταρχάς ενώ πέρυσι είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο 6 αεροσκάφη τύπου Air Tractor φέτος ο στόλος έχει αυξηθεί κατά 11 φτάνοντας σε σύνολο τα 17.

Τα Air Tractor είναι μικρά και ευέλικτα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να κουβαλάνε εως 3 τόνους νερό. Εκτός από αυτό όμως τα περισσότερα από αυτά έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν και να ρίχνουν το επιβραδυντικό υγρό «Fire Retardant» πάνω σε μεγάλες φωτιές.

Η προμήθεια του συγκεκριμένου υγρού έχει γίνει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες με την αγορά να προέρχεται από τη Γαλλία.

Fire retardant: Τι είναι το επιβραδυντικό υγρό και πως χρησιμοποιείται

Το Fire Retardant περιέχει εκτός από νερό, λίπασμα, βακτηριοκτόνα ενώ περιέχει και χρωστικές ουσίες. Η χρήση του είναι εδώ και χρόνια γνωστή και ευρέως διαδομένη κυρίως στις φωτιές στις ΗΠΑ.

Το χρώμα που αφήνουν οι ρίψεις βοηθάει τους πιλότους να διακρίνουν που έχουν γίνει οι προηγούμενες ρίψεις έτσι ώστε είτε να επιμηκύνουν τη γραμμή πυρόσβεσης είτε να την ενισχύσουν.

Η προμήθεια του από τη Γαλλία έγινε έτσι ώστε να διαθέτει την απαιτούμενη Ευρωπαϊκή πιστοποίηση τόσο για την αποτελεσματικότητά του όσο και για την ασφάλειά της χρήσης του ως προς το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ενισχύει την πρόληψη των πυρκαγιών καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκπονώντας πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Fire retardant: «Νερό με χρώμα» θα ρίχνουν στις πυρκαγιές για να τις επιβραδύνουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις