ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά – Ελλάδα: Σε μόλις τρεις μήνες έγιναν στάχτη εκτάσεις, όσες κάηκαν ολόκληρο το 2019!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, μέσα σε τρεις μήνες φέτος, έχουν γίνει στάχτη εκτάσεις ίσες με τις εκτάσεις που καήκαν ολόκληρο το 2019!
Φωτιά – Ελλάδα: Σε μόλις τρεις μήνες έγιναν στάχτη εκτάσεις, όσες κάηκαν ολόκληρο το 2019!

Φωτιά – Ελλάδα: Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει… ώρες χαλάρωσης στην παραλία, ένα τραγικό ρεκόρ καταγράφεται ήδη, στη φετινή αντιπυρική περίοδο:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι καμένες εκτάσεις που προέκυψαν στο πρώτο τρίμηνο της αντιπυρικής περιόδου του 2021 είναι κατά 36% περισσότερες σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα της 12ετίας 2008-2020!

Μια έρευνα που πραγματοποίησε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που τώρα εκτελεί καθήκοντα ειδικού ερευνητή και πραγματογνώμονα, αποκαλύπτει πως τους τρεις πρώτους μήνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σημειώθηκε αύξηση 49,3% στις καμένες εκτάσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, και κατά 116,6%, σε σχέση με το 2019.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως στους τρεις μήνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα, έχει καεί έκταση που ισοδυναμεί με τα καμένα ολόκληρου του 2019 (!), όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Ιουλίου 2021 από τις 8.360 αγροτοδασικές πυρκαγιές έχουν γίνει στάχτη 162.132 στρέμματα. Ενώ  το 2020 και το 2019 κάηκαν 108.586 και 74.852 στρέμματα αντίστοιχα. Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται ακόμα οι καμένες εκτάσεις σε Αχαΐα και Ρόδο!

Η μεγάλη ειρωνεία αυτής της υπόθεσης είναι πως βρισκόμαστε εν μέσω αυτού του τραγικού ρεκόρ, ενώ έχουν μισθωθεί για εφέτος 31 πτητικά μέσα κατάσβεσης με κόστος εγκατάστασης 49.149.2000 ευρώ και το κόστος για να επιχειρούν σε πυρκαγιές κυμαίνεται σε εξίσου δυσθεώρητα ποσά.

Και ενώ η Ελληνική επικράτεια γίνεται στάχτη, οι εξιχνιάσεις των περιπτώσεων εμπρησμού καταγράφουν ρεκόρ… αναποτελεσματικότητας. Από τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, έχουμε μόλις… μία ποινική δίωξη για εμπρησμό, και αυτή σε έναν μελισσοκόμο για αμέλεια. Περίπτωση εξιχνίασης για εμπρηστή που να ξεκίνησε ηθελημένα φωτιά, εξυπηρετώντας σκοτεινά συμφέροντα, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα!

Ο δασικός πλούτος της Ελλάδας εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα. Χάνονται περιουσίες μέσα στη στάχτη. Στην Τουρκία, ο Τουρκικός λαός αναθεματίζει τον Ερντογάν για την έλλειψη κατασβεστικών μέσων, αλλά και στην Ελλάδα που υποτίθεται πως έχουμε πάρει τα μέτρα μας με αριθμό ρεκόρ πτητικών μέσων για φέτος, οι μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν και κατακαίουν η μία πίσω από την άλλη.

Για τους Τούρκους υπάρχει η εξήγηση ότι δεν μερίμνησε η κυβέρνηση και τους άφησε στο έλεος τους.

Για την Ελλάδα τι εξήγηση υπάρχει; Αφού η κυβέρνηση μερίμνησε για πανάκριβα κατασβεστικά μέσα, τι άλλο μπορεί να φταίει πέρα από την ανικανότητα της στο να ελέγξει την κατάσταση;

Ούτε καν να το φανταστούμε δηλαδή, τι θα γινόταν αν δεν είχαμε και 31 εναέρια μέσα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιά – Ελλάδα: Σε μόλις τρεις μήνες έγιναν στάχτη εκτάσεις, όσες κάηκαν ολόκληρο το 2019!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.