ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά Εύβοια: Παρατημένοι από το επιτελικό κράτος – Η σπαρακτική φωτογραφία των ηλικιωμένων στο ferry boat

«Το επιτελικό κράτος του 2021». Αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις λεζάντες που ταιριάζει σε αυτή τη σπαρακτική φωτογραφία.
Φωτιά Εύβοια: Παρατημένοι από το επιτελικό κράτος – Η σπαρακτική φωτογραφία των ηλικιωμένων στο ferry boat

Φωτιά Εύβοια: «Το επιτελικό κράτος του 2021».

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτής της συγκλονιστικής φωτογραφίας που μόνο θυμό και απόγνωση μπορεί να προκαλέσει.

Ο 89χρονος Γεώργιος Λιάκος με την 87χρονη σύζυγο του Παρισσώ Λιάκου, αποκαμωμένοι, απαρηγόρητοι και σαστισμένοι, περιμένουν μαζί με το σκυλάκι τους, ξαπλωμένοι στο κατάστρωμα ενός φέρι μποτ που βρίσκεται σε ετοιμότητα για να απομακρυνθεί από το Πευκί, που βρισκόταν περικυκλωμένο από τις φλόγες.

Ο γαλήνιος καταπράσινος παράδεισος που διάλεξαν να περάσουν τη δύση της ζωής τους, έγινε παρελθόν. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους άρον-άρον, χωρίς να προλάβουν να πάρουν τίποτα μαζί τους. Η μέρα έχει γίνει νύχτα από τα υπέροχα δάση της Βόρειας Εύβοιας που απανθρακώνονται.

Η φωτογραφία που τράβηξε με το φακό του ο Κώστας Τσιρώνης για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτυπώνει όλη τη φρίκη και την απόγνωση των ημερών που πέρασε η Εύβοια.

Σκεπασμένοι με ένα σεντόνι, ίσως για να αντιμετωπίσουν κάπως το σοκ της απότομης έλλειψης θαλπωρής τους σπιτιού τους, αγωνιούν για το τι θα βρουν στο χωριό τους την επόμενη μέρα. Πόσο κουράγιο να βρεις για να ξαναχτίσεις τη ζωή σου στα 90 σου χρόνια;

Και το επιτελικό κράτος; Άφαντο. Άλλο ένα χωριό αφημένο στην τύχη του. Την υπεράσπιση του χωριού την ανέλαβαν οι νεότεροι χωρικοί. Δεν υπάκουσαν τις εντολές εκκένωσης και έμειναν πίσω για να σώσουν τα σπίτια τους και τα σπίτια των συγχωριανών τους. Με λάστιχα, με κλαδιά, με κουβάδες, ακόμα και με μπουκαλάκια νερού. Ο ηρωισμός τους απέδωσε καρπούς. Τα σπίτια του χωριού σώθηκαν.

Αν είχαν υπακούσει στην πολιτεία, αν είχαν εκκενώσει, το πιθανότερο είναι πως τα σπίτια τους δεν θα στέκονταν όρθια σήμερα. Αν έλειπαν όλοι από το χωριό, αυτό θα αφηνόταν στη μοίρα του, όπως έγινε και με δεκάδες άλλους οικισμούς που τους κατάπιαν οι φλόγες, λόγω έλλειψης πυροσβεστικών δυνάμεων και ανικανότητας του επιτελικού κράτους.

Το δάσος γύρω από το Πευκί κάηκε ολοσχερώς. Ο κύριος Γιώργος με τη σύζυγο του, θα ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους, άλλα τίποτα δεν θα θυμίζει πια το Πευκί που ξέρανε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιά Εύβοια: Παρατημένοι από το επιτελικό κράτος – Η σπαρακτική φωτογραφία των ηλικιωμένων στο ferry boat», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.