Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Άκρως τοξικός ο καπνός – Αυτά πρέπει να κάνουν οι πολίτες (vid)


Μάριος Σταμπουλής

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Άκρως τοξικός ο καπνός – Αυτά πρέπει να κάνουν οι πολίτες (vid)


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση μετά τη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το λεκανοπέδιο με την ανησυχία να είναι μεγάλη.

Ο ακαδημαϊκός Φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Επιπλέον σημείωσε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Τέλος, σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες, συνέστησε τα φρούτα και λαχανικά να πλυθούν σχολαστικά, ενώ σε περίπτωση που είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην καταναλωθούν.


Sportime Extras