ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες – Ελεύθερος ο ύποπτος

Συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων
Φωτιά στην Εύβοια: Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες – Ελεύθερος ο ύποπτος

Μάχη ολόκληρο το βράδυ με τη φωτιά στην Εύβοια έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το επίκεντρο της πυρκαγιάς ήταν γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να θέτουν σε εφαρμογή το νυχτερινό σχέδιο «δυναμικής παρέμβασης».

Με το πρώτο φως της ημέρας, επιχειρούν στην περιοχή και τα εναέρια μέσα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στόχος των εναέριων μέσων είναι είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πυρκαγιά, τώρα που βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς επικρατεί άπνοια, όπως δήλωσε στο OPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι» ο Θανάσης Καρακατζάς, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα οι Τούρκοι δολοφονούν το Σολωμό Σολωμού

Φωτιά στην Εύβοια- Οι δυνάμεις και ο καιρός

Συνολικά, στο νησί επιχειρούν από την Τρίτη 13/8 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ». Πέρα από την έκταση της φωτιάς, οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και όλος ο κρατικός μηχανισμός είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς οι άνεμοι έπνεαν έως και 8 μποφόρ ενώ στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αναζοπυρώσεις έξω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια, ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τις εστίες.

Φωτιά στην Εύβοια: Προσαγωγή ενός υπόπτου

Στην προσαγωγή ενός 64χρονου άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές το βράδυ της Τρίτης, για τη φωτιά στην Εύβοια. Ο 64χρονος είναι κάτοικος της περιοχής, ωστόσο μετά την ανάκρισή του τόσο από άνδρες της Αστυνομίας όσο και από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής αφέθηκε ελεύθερος, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος»

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 56 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, από τις 19:00 της Δευτέρας 12/8 έως τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης 13/8, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο, ενώ μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Πρόβλημα με την έλευση των δύο Canadair από την Κροατία

Μπορεί τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πυροσβεστικής να βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης στην Ελλάδα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δύο κροατικά. Έτσι, η Ελλάδα διατύπωσε νέο αίτημα για παροχή συνδρομής στην Ισπανία, που απάντησε θετικά.

πηγή: Έθνος

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτιά στην Εύβοια: Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες – Ελεύθερος ο ύποπτος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.