Φωτιά στην Πεντέλη: Σπίτια απειλούνται και για ακόμα μια χρονιά οι υπαίτιοι αγνοούνται

Φωτιά στην Πεντέλη: Σπίτια απειλούνται και για ακόμα μια χρονιά οι υπαίτιοι αγνοούνται

Φωτιά στην Πεντέλη: Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Και όχι, η παραπάνω πρόταση δεν εμπεριέχει νοσταλγία, αλλά αποτροπιασμό και απογοήτευση.

Μάλλον, το να λαμπαδιάζει κάθε καλοκαίρι και από μια δασική έκταση έχει καταντήσει το εθνικό μας σπορ.

Διόρθωση, το… πανηγύρι που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών από Πολιτεία. Μιλάμε το μπαλάκι των ευθυνών έχει ξεφουσκώσει από το πέρα δώθε.

Φταίει ο καιρός, φταίνε οι άνεμοι, φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος. Και η απορία, πάντοτε η ίδια: Ποιος το έκανε και τελικά θα βρεθούν αυτοί που προκαλούν αυτή την πύρινη κόλαση κάθε καλοκαίρι;

Δηλαδή, ούτε μετά την τραγωδία στο Μάτι ή τα περσινά χαΐρια δεν βάλαμε μυαλό;

Πέρα από δασικές εκτάσεις που έχουν γίνει στάχτη και μπούρμπερη, πλέον απειλούνται – και καίγονται – σπίτια. Οι ζωές ανθρώπων που μόχθησαν για να τα χτίσουν.

Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι, Διώνη και οι κοντινές περιοχές ΚΙΝΔΥΕΝΥΟΥΝ. Γέρακας και Παλλήνη έχουν λάβει ειδοποίηση από το 112 για να εκκενωθούν.

Και το τένις με τις ευθύνες παρατείνεται. Μόνο που σε λίγο, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες περιουσίες.

Κι όλα αυτά σε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για την Ευρώπη.

Φωτιά στην Πεντέλη: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Το ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα ανεμοδέρνεται από βοριάδες, το ξέρουμε. Το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας. Και κυρίως οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας, αλλά και τις δασοπροστασίας.

Σε μια μέρα όπου τα μποφόρ έχουν χτυπήσει κόκκινο, όπου τα 6-7 μποφόρ περιδιαβαίνουν ακόμα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής, ξαφνικά… ξεφυτρώνει και μια πυρκαγιά.

Δηλαδή, με το φτωχό του το μυαλό κάποιος δεν θα μπει στον κόπο να αναρωτηθεί πως γίνεται να μαίνεται πυρκαγιά τη μέρα που έχει ανακοινωθεί εδώ και κάποια 24ωρα ότι θα κάνουν επιδρομή οι βορειάδες;

Ήδη την περασμένη Κυριακή υπήρξε η προειδοποίηση για αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιάς.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Κάθε φορά, όποτε γίνεται χαλασμός από τους αέρηδες, θα έχουμε αυτή την κατάσταση. Παράθυρα στα δελτία ειδήσεων με γλαφυρή περιγραφή της καταστροφής.

Μέσα από τα πρωτοσέλιδα του Sportime, το θέμα της ολιγωρίας έχει τεθεί πολλάκις επί τάπητος. Ωστόσο, τα αρμόδια αυτιά δεν ιδρώνουν.

Και μετά, θα έχουμε το υπέροχο πολιτικό και λαϊκίστικο αφήγημα από τους άρχοντες του τόπου ότι «τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές».

Για μισό λεπτό. Από το 2021 δεν άλλαξε τίποτα; Από τη Βαρυμπόμπη στην Πεντέλη και τούμπαλιν δηλαδή; Θα γίνεται επανάληψη στο χάος κάθε καλοκαίρι και θα αρχίζουμε να χρυσώνουμε το χάπι σε όλους τους πληγέντες.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Δυστυχώς ζούμε πάλι τα ίδια. Η αδράνεια, η ανικανότητα και η παθογένεια σε όλο της το μεγαλείο. Για τις αποζημειώσεις στους πυρόπληκτους, εφόσον υπάρξουν, ούτε λόγος.

Όσο ο καύσωνας δεν υποχωρεί, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Το θέμα είναι ότι ακόμα και στα SOS θέματα πυρόσβεσης, η πολιτική προστασία πήρε κάτω απ’τη βάση. Πολλώ δε μάλλον, έμεινε μετεξεταστέα.