Φωτιά στο Μάτι: Σφίγγει ο κλοιός για τους υπεύθυνους (vids)


Γεωργία Τσιαρλή

Φωτιά στο Μάτι: Σφίγγει ο κλοιός για τους υπεύθυνους (vids)


Φωτιά στο Μάτι: Η υπόθεση άνοιξε ξανά, ενώ την ίδια στιγμή ανασύρθηκαν και οι δικογραφίες για τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη.

Ο κλοιός σφίγγει όσο περνούν τα 24ώρα, για όσους δεν λειτούργησαν ως όφειλαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όταν η πύρινη λαίλαπα τον Ιούλιου του 2018 στη φωτιά στο Μάτι απανθράκωσε 102 συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη σε μια από τις λιγοστές φορές, «έτρεξε» και ενεργοποιήθηκε μετά τη γνωστοποίηση των αδιανόητων – μα όπως όλα δείχνουν πραγματικών- διαλόγων, απειλών και εκβιασμών που διαμειφθήκαν μεταξύ του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου και του εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου, προκειμένου να συντάξει ο τελευταίος απαλλακτικό πόρισμα για την φωτιά στο Μάτι, κ.λπ. τόσο για τα τότε πολιτικά πρόσωπα, όσο και για την τότε ιεραρχία του ΠΣ, αλλά και του ίδιου του αρχηγού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάτι: Γεύεσαι ακόμα τη στάχτη

Ο ασκός του Αιόλου παρά την χρονοκαθυστέρηση άνοιξε για το κεφάλαιο που λέγεται πυρκαγιά του καλοκαιρίου του 2018 στην Ανατολική Αττική (Μάτι- Νέο Βουτζά –Ραφήνα) και πολύ θα μπουν στο μάτι του κυκλώνα, με ότι αυτό μεταφράζεται.

«Τέλειωσαν τα ψέματα» έλεγαν χαρακτηριστικά δικαστικοί λειτουργοί στο protothema.gr οι οποίοι για ευνοήτους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, προσθέτοντας ότι όχι μόνο όλες οι πτυχές και τα ενδεχόμενα να ερευνηθούν και θα εξεταστούν, αλλά και ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα «πέσει» ανάλογα με τις ευθύνες που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την «μαύρη» εκείνη ημέρα.

Ήδη μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων για την εσκεμμένη αδράνεια στις πυρκαγιές του 2017 στα Κύθηρα και την Μάνη, ανασύρθηκαν οι σχετικές δικογραφίες από το αρχείο.

Υπενθυμίζεται, ότι στις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ των κ.κ. Λιότσιου και Ματθαιόπουλου, πλέων των άλλων, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες και το ίδιο το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ.: πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ.: πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων του ΠΣ). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Έτσι, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις επίμαχες συνομιλίες για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη, οι κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελίες του Πειραιά και της Καλαμάτας έδωσαν σχετικές παραγγελίες προκειμένου να επανεξεταστούν οι υποθέσεις και να επανελεγχθούν οι δικογραφίες κάτω από τα νέα δεδομένα των αποκαλύψεων.

Κατά συνέπεια ανασύρονται από το αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και στην Μάνη, το 2017.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί ξεχωριστή προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ του κ. Λιότσιου και του κ. Ματθαιόπουλου.

Όμως, από το ανακριτικό γραφείο ξεκινούν να περνούν από την ερχόμενη Παρασκευή οι 20 κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με πρώτο τον Ηλία Ψινάκη, ο οποίος με τα έως τώρα δεδομένα θα εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του.

Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα


Sportime Extras