Διαβάστε τι δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για τις Φωτιές και την καταπολέμησή τους

Διαβάστε τι δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για τις Φωτιές και την καταπολέμησή τους

Φωτιές: Τη συμμετοχή του Στρατού στις δασικές υπηρεσίες, αλλά και την πυρόσβεση, προανήγγειλε ο Χρήστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του.

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ και την Χριστίνα Βίδου, ότι θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες που θα ενισχύσουν τις δασικές υπηρεσίες.

Επίσης, ο Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι το σώμα των δασοκομάντος (440 δασοπυροσβέστες και 60 δασολόγοι) θα είναι έτοιμο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία επιλογής τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των ποινών για τις πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.

«Είχαμε αυτήν την περίοδο πυρκαγιές, περίπου τις ίδιες όπως κάθε χρόνο, το 96% αυτών προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης να αυξήσουμε τις ποινές έτσι ώστε να σταλεί ένα μήνυμα που θα είναι αποτρεπτικό και προληπτικό. Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει τόσο κόστος από ανθρώπινη αμέλεια διότι κάποιος, δυστυχώς, είναι ανεύθυνος και αφήνει με το κάψιμο κάποιων κλαδιών να φτάσει να γίνει δασική πυρκαγιά», σημείωσε.

Φωτιές: Περισσότερα εναέρια μέσα, μεγαλύτερη ευελιξία
 

Για τους δασοκομάντος υπογράμμισε: «Θα είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση ότι θα έχουμε αυτούς τους 500 ανθρώπους πολύ καλά εκπαιδευμένους. Είναι άνθρωποι που με βάση τα κριτήρια που θα επιλεγούν είναι από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, έχουν το 95% περάσει από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εθελοντές ή ως εποχιακοί»

Για τα εναέρια μέσα που φέτος θα είναι περισσότερα και πιο αποτελεσματικά: «Φέτος ενισχυόμαστε σε περισσότερα εναέρια μέσα, λύσαμε ένα μείζον, χρονίζον πρόβλημα με τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ, που για χρόνια ταλαιπωρείτο η χώρα. Θα έχουμε περισσότερα, πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά εναέρια μέσα. Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από χορηγίες που γίνονται να εξυπηρετήσουμε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας, που ήδη προετοιμάζονται, να έχουν καλύτερο εξοπλισμό».

Tέλος, στα δημοσιεύματα ότι φέτος, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, υπήρξαν περισσότερες καμένες εκτάσεις από ότι τα προηγούμενα χρόνια ο υπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Ίσα-ίσα επειδή έδρασε γρήγορα το Πυροσβεστικό Σώμα είχαμε πολύ λιγότερες. Είχαμε 9.000 φέτος ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχαμε 19.500. Αυτό για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να στείλουμε το μήνυμα στους πυροσβέστες μας ότι αναγνωρίζουμε το ηρωικό τους έργο. Χρειάζεται σεβασμός προς το Πυροσβεστικό Σώμα», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.