ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Επιδότηση 40% – 60% – Όλες οι πληροφορίες

Στην Ελλάδα ο κλιματικός νόμος προβλέπει εγκατάσταση για φωτοβολταϊκά στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Επιδότηση 40% – 60% – Όλες οι πληροφορίες

Επιδότηση από 40% έως 60% για φωτοβολταϊκά στη στέγη θα παρέχει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία γεωπολιτική ένταση, η οποία μάλιστα αυξάνεται αντί να εκτονωθεί, απόρροια των δηλώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν περί ρωσικής επιστράτευσης με προορισμό την Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για την προστασία των καταναλωτών στο ενεργειακό κόστος, ωστόσο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και αερίου δεν αποτελούν μόνιμη λύση.

Αντίθετα, η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό, το λεγόμενο net-metering, θα φέρει μία ισχυρή ανακούφιση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών και μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να εγκατασταθούν μικρά ηλιακά συστήματα.

Ενδεικτικά, με βάση τα τωρινά δεδομένα, η αγορά ενός οικιακού φωτοβολταϊκού για αυτοπαραγωγή των τριών κιλοβάτ, δύναται να αποσβεστεί σε 9 έτη, ενώ αν δοθεί π.χ. επιδότηση 50%, ο χρόνος περιορίζεται σε 4,7 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με έτος-κλειδί για την ηλιακή ενέργεια το 2030.

Εξάλλου από το 2026 θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα κτίρια και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

Στην Ελλάδα ο κλιματικός νόμος προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη όλων των νέων εμπορικών κτιρίων από το 2023.

Τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών και των αγροτιών θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Δείτε ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τα ελληνικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Επιδότηση 40% – 60% – Όλες οι πληροφορίες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.