ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο – Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι επιδοτήσεις

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο – Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι επιδοτήσεις

Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο – Επίδομα θέρμανσης: Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα.

Μέσα από το Sportime έχετε ενημερωθεί για τα μέτρα – σοκ που εξετάζονται για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που η Κομισιόν κάνει λόγο μέχρι και για εξέταση καθιέρωσης δελτίου ρεύματος!

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, αναμένεται να στηθούν πέντε αναχώματα για αντισταθμιστεί μέρος των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών από το ενεργειακό κύμα ανατιμήσεων.

Αυτές είναι οι επιδοτήσεις

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου. Θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες με αντίστοιχες επιδοτήσεις που απορροφούν έως και το 90% της αύξησης του κόστους.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν ξεπερνούν τις 2.000 KWh. Για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό αέριο

Η οριζόντια επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά θα ανέλθει σε 90 € ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο 16% – 17% σε σχέση με πέρυσι.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022θα διαρκέσει – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο με το ΦΠΑ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους περσινούς δικαιούχους και διπλάσιο επίδομα σε όλους τους νέους δικαιούχους.

Επίδομα θέρμανσης

Φέτος θα χορηγηθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά, με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 16% – 17% σε σχέση με τη σεζόν 2021-22 λόγω της αύξησης στα 350 ευρώ από 300 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος, ενώ θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο.

Οριζόντια επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Για το πετρέλαιο θέρμανσης ορίζεται ότι επιδοτείται από την 15η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 0,25 ευρώ με το ΦΠΑ στην αντλία. Έτσι, στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στο 1,50 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,25 ευρώ το λίτρο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο – Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι επιδοτήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.