ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε τη λέξη “Τουρκία” στις ΗΠΑ, για να μην φανεί σαν αδικημένος “μαθητής”»

«Όσκαρ» δικαιολογίας διεκδικεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, δίνοντας μια ευφάνταστη εξήγηση για την «αφωνία» που έπαθε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ
Γ. Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε τη λέξη “Τουρκία” στις ΗΠΑ, για να μην φανεί σαν αδικημένος “μαθητής”»

Mία απίστευτη δικαιολογία επιστράτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για να εξηγήσει τον λόγο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε να ψελλίσει τη λέξη «Τουρκία» σε καμία από τις δημόσιες εμφανίσεις του κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Και ποια ήταν αυτή; Πως η χώρα μας δεν θα έπρεπε να δίνει την εντύπωση… «μαθητή» που τρέχει στον «δάσκαλο» για να παραπονεθεί πως τον αδικεί ο… διπλανός του! Ναι κι όμως… αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας!

Το γεγονός πως ήταν η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που δεν ακούστηκε η λέξη «Τουρκία» κάπως έπρεπε να εξηγηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε κάποιες χλιαρές – πλάγιες – αναφορές που έθιγαν κάποια εθνικά ζητήματα, αφήνοντας όμως πάντα σε πρώτο πλάνο το ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο». Η «αφωνία» του πρωθυπουργού που δεν είχε προηγούμενο, προκάλεσε αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης άλλα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Γιάννης Οικονόμου αφού ξόδεψε άπλετο χρόνο στην εισαγωγική του τοποθέτηση για να αποθεώσει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μιλώντας για «μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις», για «εμφάνιση ενός πολιτικού παγκοσμίου βεληνεκούς» και για το ότι ο πρωθυπουργός «έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας» ο οποίος «σήκωσε πιο ψηλά την πατρίδα μας», έφτασε και στην αμήχανη στιγμή που έπρεπε να δώσει μια ερμηνεία για το ότι ο πρωθυπουργός απέφευγε τη λέξη  που αρχίζει από… «ταυ», σα να επρόκειτο για απαγορευμένη.

«Στην δική μας αντίληψη, η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του “μαθητή” που τρέχει να παραπονεθεί στον “δάσκαλο” επειδή τον αδικεί ο διπλανός του» ήταν η ανεπανάληπτη απάντηση που έδωσε ο κ. Οικονόμου. Ενώ είπε ακόμα πως η χώρα μας δεν «ετεροπροσδιορίζεται» και πως «σχεδιάζει μόνη της την πολιτική της με βάση τα εθνικά συμφέροντα».

Επομένως, ούτε λίγο – ούτε πολύ ο κ. Οικονόμου δήλωσε προς τον ελληνικό λαό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ονομάσει την Τουρκία, για να μην φανούμε… μαλθακοί και «κακομαθημένοι»!

Δηλαδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται πως μια κυβέρνηση που το μόνο που φροντίζει είναι να εμφανίζει την χώρα ως δεδομένο προτεκτοράτο, και ένας πρωθυπουργός που στην περίοδο της πανδημίας και στο Ουκρανικό φροντίζει με ποικίλους τρόπους να δείχνει πως είναι «ο καλύτερος μαθητής» της Ευρώπης, ξαφνικά έγινε… αρνητής του ετεροπροσδιορισμού!

Αντί να ομολογείται η αλήθεια, το ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός αποφεύγει τις ευθείες αναφορές στην Τουρκία, για να διατηρηθεί το κλίμα υποχωρητικότητας που επιβάλλουν οι επιταγές του ΝΑΤΟ, ο ελληνικός λαός ακούει αστείες δικαιολογίες που κάνουν τον μαύρο – άσπρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία για να αναφέρεται καθημερινώς στην Ελλάδα με επιθετικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, και η ελληνική πλευρά έφτασε στο σημείο να «ζυγίζει» ακόμα και την προφορά του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Τέλος, ο Γιάννης Οικονόμου παρά την ικανότητα του να δίνει εντυπωσιακές δικαιολογίες, δεν μπόρεσε να δώσει καμία απάντηση πάνω στο θέμα της προθυμίας των ΗΠΑ για την πώληση των F – 16 στην Τουρκία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γ. Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε τη λέξη “Τουρκία” στις ΗΠΑ, για να μην φανεί σαν αδικημένος “μαθητής”»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.