ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Οικονόμου: Ζητά και τα ρέστα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα – «Μη σοβαρή» η έκθεση για την ελευθερία Τύπου!

Ο Γιάννης Οικονόμου έστειλε επιστολή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της έκθεσης που μας κατατάσσει στην ντροπιαστική 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου.
Γ. Οικονόμου: Ζητά και τα ρέστα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα – «Μη σοβαρή» η έκθεση για την ελευθερία Τύπου!

Γιάννης Οικονόμου: Ενώ δεν έχουν σταματημό οι διεθνείς εκθέσεις και τα άρθρα μεγάλων μέσων του εξωτερικού που θίγουν την ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει, άλλα με προκλητικό τρόπο περνάει και στην… αντεπίθεση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η έκθεση – κόλαφος της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που κατέταξε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στην ντροπιαστική 108η θέση διεθνώς (κάτω από πολλές αφρικανικές χώρες) και στην τελευταία θέση της ΕΕ, μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Και μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου έστειλε επιστολή προς την RSF όπου αμφισβητεί ευθέως τα κριτήρια κατάταξης της Ελλάδας στον «πάτο» της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου έκανε ανάρτηση που παρουσιάζει την εν λόγω επιστολή, και εκεί μιλά για έκθεση που «στερείται κάθε σοβαρότητας, και εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της». Επίσης αναφέρει πως «δεν έχουν τηρηθεί οι αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας» και πως δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια της αξιολόγησης της χώρας υποθέσεις που ελέγχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν έχουν ακόμα κριθεί.

Με το απίστευτο σκεπτικό του κ. Οικονόμου, αν η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει μια… δεκαπενταετία να εξιχνιάσει τις δολοφονίες Ελλήνων δημοσιογράφων, ή αν δεν τις εξιχνιάσει ποτέ, οι διεθνείς εκθέσεις δεν θα πρέπει να αξιολογούν την Ελλάδα, άλλα να περιμένουν!

Αντί η κυβέρνηση να προβληματιστεί σοβαρά από τη διεθνή κατακραυγή και να απολογηθεί προς τον ελληνικό λαό, ζητάει και τα… ρέστα από τους διεθνείς οργανισμούς που θίγουν το τεράστιο πρόβλημα ανελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο η έκθεση της RSF που μας εκθέτει σαν χώρα

Έστω, αν η έκθεση της RSF ήταν η μοναδική διεθνώς που έθιγε τον απολυταρχισμό που ασκείται στα ΜΜΕ της Ελλάδας, ίσως να είχε ένα μικρό νόημα ύπαρξης η αντίδραση της κυβέρνησης. Όμως εδώ και 2μιση έτη υπάρχει καταιγισμός από παρόμοιες αναφορές.

Η ίδια η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα χαρακτήρισε «προβληματική χώρα» την Ελλάδα και την κατέταξε στα κράτη όπου «η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα». Τι μπορεί να πει πάνω σε αυτό ο κ. Οικονόμου; Πως η Κομισιόν δεν έχει ορθή… μεθοδολογία στις εκτιμήσεις της;

Επίσης έχουμε και την έκθεση – κόλαφο  της MFRR (Media Freedom Rapid Response) όπου – ανάμεσα σε άλλα – αναφέρεται ότι το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία το 2019. Ακόμα γίνεται αναφορά για «εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος και την ελαχιστοποίηση επικριτικών και διαφωνούμενων φωνών» και υπάρχει «σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση».

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το γερμανικό think tank, Friedrich Naumann Foundation, αποκάλυψε πως 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μέσα ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά μέσα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την εικόνα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, τα διεθνή παρατηρητήρια παρουσιάζουν την ωμή εικόνα μιας ελεγχόμενης και ανελεύθερης ενημέρωσης. Πλέον δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα το Μαξίμου γι’ αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση, διότι ο διεθνής διασυρμός είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γ. Οικονόμου: Ζητά και τα ρέστα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα – «Μη σοβαρή» η έκθεση για την ελευθερία Τύπου!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.