ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια – Το πρόγραμμα της ημέρας

Ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.
Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια – Το πρόγραμμα της ημέρας

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με τη μεγαλοπρέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις, ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Από σήμερα, Τετάρτη 24/3 ξεκίνησαν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με πληθώρα εκδηλώσεων και παρουσία ξένων ηγετών που θα τιμήσουν την εθνική εορτή και τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το 1821.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, προλογίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο την κορύφωση των εκδηλώσεων την Πέμπτη, ανήμερα της εορτής.

Για τις ανάγκες του εορταστικού προγράμματος έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι η φετινή (στρατιωτική) παρέλαση θα γίνει χωρίς κόσμο, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Πολλοί ξένοι ηγέτες στη χώρα – Όλο το πρόγραμμα

Βάσει του προγράμματος εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, την Τετάρτη, ο προγραμματισμός προβλέπει τα εξής:

-11.45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-14.00: Άφιξη του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

-18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

-19.05: Άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Εγκαίνια για την ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη

Τις πύλες της άνοιξε σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη μετά την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, η “Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, για τους πρίγκιπα Κάρολο, Μιχαήλ Μισούστιν (Ρώσος πρωθυπουργός), Φλοράνς Παρλί (Γαλλίδα υπουργός Άμυνας) και Νίκο Αναστασιάδη (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Η νέα δεκαετία βρίσκει την Εθνική Πινακοθήκη, με 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κτηριακά και μουσειογραφικά ανανεωμένη. Ως σύγχρονο μουσείο Τέχνης αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση που επάξια κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης τώρα ξεδιπλώνεται σε 1000 πίνακες- από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της.

Το πρώτο μνημειώδες έργο που υποδέχεται τους επισκέπτες, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, είναι η «Λαϊκή Αγορά» (1979-1982) του Παναγιώτη Τέτση, ένα εμβληματικό έργο, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, σε μια έκρηξη χρωμάτων, υπογραμμίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της σύνθεσης.

Το μεγάλο έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2021, δέκα χρόνια μετά. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, “το 2014 το έργο παραδόθηκε χωρίς προβλήματα και με εγγυημένη τη χρηματοδότησή του.

Θα μπορούσε να παραδοθεί το 2018, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία δεν υπήρξαν συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων, χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμός των εργασιών, οπότε το εργοτάξιο σχόλαζε.

Η ανακαίνιση της Πινακοθήκης αποδείχτηκε έργο πολυσύνθετο το οποίο χρειαζόταν συνεχή επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ και επίλυση επί τόπου των προβλημάτων που ανέκυπταν”.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια – Το πρόγραμμα της ημέρας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.