ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Οικονόμου: «Ιστορικό δικαίωμα» του Μητσοτάκη που πήρε επιδότηση 8.500 ευρώ, ενώ ο λαός υποφέρει

Ο Γιάννης Οικονόμου κάλυψε πλήρως την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει αγροτική επιδότηση, την ώρα που ο λαός υποφέρει από την ακρίβεια.
Γιάννης Οικονόμου: «Ιστορικό δικαίωμα» του Μητσοτάκη που πήρε επιδότηση 8.500 ευρώ, ενώ ο λαός υποφέρει

Ως «ιστορικό δικαίωμα» αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την αίτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να… επιδοτηθεί με 8.500 ευρώ ως αγρότης.

Ο πρωθυπουργός που λίγο καιρό πριν καλούσε τους νέους να μην δίνουν σημασία στο πόσα χρήματα βγάζουν άλλα να κοιτούν την ζωή τους πιο… ολιστικά, δεν είδε με καθόλου «ολιστική» ματιά την επιδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, και δεν άφησε το ποσό που δικαιούνταν να πάει χαμένο, παρά την οικονομική επιφάνεια και τη θεσμική θέση που έχει.

Ασφαλώς πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα, άλλα το θέμα είναι πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό. Την ώρα που οι πολίτες μαστίζονται από πρωτοφανή ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την εικόνα ενός πρωθυπουργού που απέχει έτη φωτός από τη δοκιμασία που περνούν.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να λάβει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ το 2019, για ελαιόδεντρα που υπέστησαν ζημιές σε πλημμύρες.

Ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών δέχθηκε σχετικό ερώτημα, για την αποκάλυψη της επιδότησης του πρωθυπουργού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Και το μόνο που είχε να πει ως δικαιολογία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να ζητήσει εξαίρεση από την επιδότηση!

«Είναι η λογική της κοινής αγροτικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί για πολλά χρόνια τα τελευταία δέκα χρόνια ιστορικά δικαιώματα (είναι όρος αυτός της κοινής αγροτικής πολιτικής) προϋπόθεση για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στην ιδιοκτησία του. Δεν υπάρχει διαδικασία κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση για ένα διάστημα από αυτά τα δικαιώματα. Κάθε χρόνο καταθέτεις στο ΟΣΔΕ αυτή τη δήλωση, βάσης αυτής ενεργοποιείς τα δικαιώματα και παίρνεις τις αγροτικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχει τρόπους κάποιος να πει, τις διακόπτω για ένα χρονικό διάστημα και να επανέλθει αργότερα. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η κοινή αγροτική πολιτική στη χώρα μας το κατανοούν πλήρως αυτό», σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Βέβαια η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σκοπίμως μένει μακριά από την ουσία, εφόσον δεν μιλάμε για νομικό άλλα για ηθικό φάουλ εκ μέρους του πρωθυπουργού. Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει επιδότηση ανεκμετάλλευτη, οι πυρόπληκτοι στην Βόρεια Εύβοια ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, μηχανήματα, αποθήκες. Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι ακόμα περιμένουν τις ενισχύσεις για ζωοτροφές και μελισσοτροφές. Οι επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν δει την παραμικρή αποζημίωση.

Και γενικότερα, ο «λαουτζίκος» μένει να συζητάει για τα (μάξιμουμ) 600 ευρώ επιδότησης ρεύματος, για τα 13 ευρώ τον μήνα επιδότηση στη βενζίνη και για τα 50 ευρώ (μεικτά) τον μήνα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το να αποκαλείται «ιστορικό δικαίωμα» μια διεκδίκηση του πρωθυπουργού που δεν συνάδει με τις αξίες του πολιτικού πολιτισμού – ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζει ο λαός – είναι τουλάχιστον δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού προς τους πολίτες. Και αφού – όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου – κάθε χρόνο κατατίθεται η σχετική δήλωση για την επιδότηση, άρα αυτό σημαίνει πως αν δεν την καταθέσει κάποιος, τότε δεν θα την λάβει. Οπότε να ένας απλούστατος τρόπος να απέχει κάποιος από την επιδότηση, αν θέλει να δώσει ένα παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού. Πράγμα που δεν έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολλοί συμπολίτες μας δεν φτάνουν τα 8500 ευρώ ούτε σαν ποσό ετήσιου εισοδήματος. Κι όμως ο πρωθυπουργός τα εξασφάλισε νόμιμα, με μια δήλωση – «ιστορικό δικαίωμα» και η ζωή προχωρά, με ολιστική κοροϊδία στον χειμαζόμενο λαό…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιάννης Οικονόμου: «Ιστορικό δικαίωμα» του Μητσοτάκη που πήρε επιδότηση 8.500 ευρώ, ενώ ο λαός υποφέρει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.