ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Οικονόμου: Βγάζει «ψεύτες» τους επιστήμονες – «Κανένας δεν γνώριζε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσπάθησε να βγάλει «λάδι» τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον, για το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα.
Γιάννης Οικονόμου: Βγάζει «ψεύτες» τους επιστήμονες – «Κανένας δεν γνώριζε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»!

Γιάννης Οικονόμου: Μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προστατευτεί το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη από το απίστευτο σκάνδαλο της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα, γίνεται ολόκληρη την ημέρα από πολιτικούς της κυβέρνησης. Ακολουθώντας διαφορετική τακτική ο καθένας, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα πως υπήρχε διαθέσιμη επιστημονική μελέτη που αποδείκνυε πως θα υπήρχε τεράστια θνητότητα (87%) σε περίπτωση αθρόων νοσηλειών εκτός ΜΕΘ.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν ξέρουμε…

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ισχυρίστηκε πως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του πρωθυπουργού και ότι δεν είχε παραδοθεί ούτε στον ίδιο, ούτε σε κανένα συνεργάτη του, πριν την επίσημη δημοσίευση της.

Βέβαια αν υποθέσουμε πως αυτό είναι αλήθεια, τότε ο κ. Οικονόμου βγάζει «ψεύτη» τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος ξεκαθάρισε μετά τη δημοσίευση της μελέτης πως «η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Ανώτατο επίπεδο, σημαίνει πως αυτή η μελέτη πήγε όσο ψηλά γινόταν. Και μάλιστα η γνωστοποίηση έγινε επανειλημμένα. Είχε λόγους να πει ψέματα ένας επιστήμονας που βάζει μπροστά το κύρος του;

Και ο Σωτήρης Τσιόδρας προσπάθησε να υποβιβάσει το θέμα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας – σε μια προσπάθεια να κατευνάσει και αυτός το κλίμα – απάντησε σήμερα για τη μελέτη που προκάλεσε σάλο, λέγοντας πως του προκαλεί θλίψη ότι έγινε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως σε κανένα σημείο της απάντησης του, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Θεόδωρου Λύτρα, για το ότι η μελέτη γνωστοποιήθηκε παντού.

Και αντί να επισημάνει πως δεν εισακούστηκε η μελέτη του και πως εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Σωτήρης Τσιόδρας μεταφέρει το θέμα στην ανάγκη περισσότερων εμβολιασμών! Αν δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης το ότι η κυβέρνηση άφησε απροστάτευτους τους πολίτες να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, τότε τι αποτελεί;

Ο κ. Οικονόμου δεν προσπάθησε απλώς να βγάλει εκτός κάδρου τον πρωθυπουργό άλλα και τους στενούς συνεργάτες του. Όπως είναι ο Άκης Σκέρτσος που έβλεπε ως… πολυτέλεια το να υπάρχουν ΜΕΘ και έριχνε τις ευθύνες στους ηλικιωμένους για τη σφοδρότητα των συνεπειών της πανδημίας, αδιαφορώντας για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ. Και τώρα αποδεικνύεται πως αν υπήρχε αυτή η «πολυτέλεια» (που είναι το αυτονόητο), θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το αν η μελέτη ήταν γνωστή στον (τότε) αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο κ. Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας πως η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Ίσως έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για να κατευθυνθούν οι ευθύνες (αν αναγνωριστούν και αυτές) μακριά από το στενό πυρήνα του πρωθυπουργού.

Το σίγουρο είναι πως όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, στη συνείδηση της κοινής γνώμης επιβεβαιώθηκε πως έχουν γίνει εγκληματικά πολιτικά λάθη που στοίχισαν και στοιχίζουν ζωές.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιάννης Οικονόμου: Βγάζει «ψεύτες» τους επιστήμονες – «Κανένας δεν γνώριζε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.