ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτή του Αγίου Γεωργίου: Πότε είναι φέτος

Πότε πέφτει η γιορτή του Αγίου Γεωργίου για το 2019
Γιορτή του Αγίου Γεωργίου: Πότε είναι φέτος

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι στις 23 Απριλίου, εκτός όμως αν προηγείται του Πάσχα, οπότε και μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο λόγος που ισχύει αυτό είναι ουσιαστικά η Σαρακοστή. Οι εορτές που συμπίπτουν τη Σαρακοστή ή την Μεγάλη Εβδομάδα, πάντα μετατίθενται.

Αυτό για παράδειγμα ισχύει με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, που πηγαίνουν την Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την περίοδο της Σαρακοστής από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί έχουμε πένθος. Δεν γίνονται, λοιπόν, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Επειδή φέτος το Πάσχα πέφτει στις 28 Απριλίου, δηλαδή μετά τις 23 που είναι κανονικά, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα στις 29 Απριλίου.

Αντίστοιχα, το 2020 το Άγιο Πάσχα πέφτει στις 19 Απριλίου, οπότε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θα εορταστεί κανονικά στις 23 Απριλίου.

Αυτό πρέπει να τονιστεί, επειδή δεν ισχύει η θεωρία που κυκλοφορεί ευρέως ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση.

Άλλωστε, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου είχε γραφτεί πριν την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιορτή του Αγίου Γεωργίου: Πότε είναι φέτος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.