ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γκίκας Μαγιορκίνης: «4η δόση και 2 νέα εμβόλια για παραλλαγές Covid, ως το τέλος του χρόνου»!

Εμβολιασμούς... «κατά ριπάς» ζητά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, χωρίς καμία παράθεση στοιχείων που να δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.
Γκίκας Μαγιορκίνης: «4η δόση και 2 νέα εμβόλια για παραλλαγές Covid, ως το τέλος του χρόνου»!

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις «ειδικών» που μέσα στο ήδη υπάρχον κλίμα σύγχυσης, κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης χρησιμοποίησε κάποια ακατανόητα επιχειρήματα για να στηρίξει την χρησιμότητα της μάσκας και της τέταρτης δόσης.

Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση πως o Γκίκας Μαγιορκίνης δεν παύει να υπερασπίζεται με… πάθος την αποτελεσματικότητα της μάσκας, ενώ αν ανατρέξουμε σε δήλωση του από το 2020, θα τον ακούσουμε να λέει πως: «Κανένας από τους συγγενείς μου δεν φοράει μάσκα. Δεν έχω πάρει ούτε για τη μητέρα μου, της είπα ότι μπορείς να κινείσαι όπως θέλεις».

Σήμερα όμως ο… υπέρμαχος της μάσκας κ. Μαγιορκίνης θεωρεί πως όχι μόνο η μάσκα έχει βέβαιη χρησιμότητα, άλλα είναι και απαραίτητη ακόμα και σε 20χρονους, ακόμα και για να πάνε στην… τουαλέτα ενός μπαρ.

Όπως είπε πάνω σε αυτό: «αν κάποιος είναι 20 ετών και θέλει να πάει σε μπαρ για ποτό, δεν θα του πω να μην πάει. Όμως, ας έχει μια μάσκα μαζί του, να την φορέσει όταν θα πάει στην τουαλέτα, που θα έχει συνωστισμό ή να φοράμε μάσκα όταν μπούμε στο καράβι ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Καλά, ας υποθέσουμε πως το καράβι και τα ΜΜΜ έχουν κάποια λογική βάση στο σκεπτικό. Πως γίνεται όμως η τουαλέτα να έχει περισσότερο συνωστισμό από το ίδιο τον χώρο διασκέδασης του μπαρ (ακόμα και αν αυτός είναι σε εξωτερικό χώρο); Τι «επιστημονική» λογική είναι αυτή; Μήπως απλά λέγεται «ό,τι να’ναι» για να παραμένει η μάσκα στη συνείδηση του κόσμου ως «εκπαιδευτικό» μέτρο που είναι;

Αν μέναμε μόνο σε αυτές τις φαιδρότητες, θα ήταν καλά, όμως ο καθηγητής εκτός από τις… περίεργες τοποθετήσεις για τις μάσκες, έκανε και παντελώς αυθαίρετες παροτρύνσεις όχι για ένα εμβόλιο, άλλα για ένα «πακέτο» τριών δόσεων μέχρι το τέλος του έτους! Συγκεκριμένα ζήτησε να κάνουν οι πολίτες την τέταρτη δόση του παρόντος εμβολίου και να εμβολιαστούν με τα δύο νέα εμβόλια που έρχονται για τις παραλλαγές του Covid-19!

Για τα νέα εμβόλια είπε πως θα έρθουν σε δύο χρόνους, καθώς «το εμβόλιο για την Όμικρον1 το περιμένουμε πιο σύντομα, ενώ το εμβόλιο για τις Όμικρον4 και Όμικρον5 θα έρθει πιο αργά, προς το τέλος του έτους».

«Εγώ ακολουθώ τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας για την τέταρτη δόση του εμβολίου πως «πρέπει να την κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσα άτομα ηλικίας 6-70 ετών έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, ενώ όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους».

Πριν ένα μήνα ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε δηλώσει πως «ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση» και πως «δεν είναι μεγάλο το όφελος από την τέταρτη δόση». Ενώ ο ίδιος είχε ομολογήσει πως δεν επρόκειτο να κάνει τέταρτη δόση.

Και σήμερα δηλώνει… σίγουρος για 4η δόση στους κάτω των 70 (αν το εγκρίνει ο γιατρός) και μάλιστα εμφανίζεται προτρεπτικός για άλλα δύο εμβόλια για τις παραλλαγές του Covid – 19, σα να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία πως οι τρεις εμβολιαστικές δόσεις μέσα σε μισό χρόνο θα είναι κάτι το σίγουρα ασφαλές!

Όσο περισσεύει ο αυθαίρετος επιστημονικός λόγος που θυμίζει περισσότερο «πλασάρισμα» στα φαρμακευτικά σκευάσματα και λιγότερο επιστημονική φερεγγυότητα, τόσο ο κόσμος θα γίνεται πιο δύσπιστος στις προτροπές των τηλε – ειδικών, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην καταπολέμηση της πανδημίας ενόσω οδεύουμε σε έναν κρίσιμο φθινόπωρο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γκίκας Μαγιορκίνης: «4η δόση και 2 νέα εμβόλια για παραλλαγές Covid, ως το τέλος του χρόνου»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.